![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
EL PUNT > El discurs museístic del Museu d’Història de Girona quedarà tancat amb la inauguració, previsiblement per Fires, d’una exposició permanent que comprendrà el període històric entre la Guerra Civil i la restitució de la democràcia, l’any 1979. L’exposició ocuparà dues sales de l’últim pis del museu, i la intenció és que a la primera s’hi recreï fins i tot una mena de refugi antiaeri. També es compta portar-hi un Seat 600 i una moto com a elements il·lustratius de l’època.
El discurs del Museu d’Història de la ciutat versa sobre precisament això: la història de la ciutat. I a hores d’ara encara no s’hi explica la història de la Guerra Civil, la transició o la democràcia. Les obres realitzades els últims mesos han permès disposar de més espai a la planta superior del museu i, per això, s’ha decidit aprofitar aquestes dues sales per tirar endavant l’exposició sobre aquest temps històric. Segons ha explicat la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Girona, Lluïsa Faxedas, la part de la Guerra Civil i el franquisme es concentrarà en la primera sala, i es té intenció de recrear-hi una mena de refugi antiaeri perquè el visitant pugui copsar la sensació que tenien els ciutadans quan s’hi amagaven. Es tractarà d’un espai reduït i amb poca llum. Bàsicament l’exposició es farà amb material fotogràfic, i es podran veure des dels comitès a l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, fins a una fotografia d’Antònia Adroher (nascuda a Girona el 22 de juny de 1913), la primera regidora que hi va haver a la ciutat. El 21 d’octubre del 1936 va ser nomenada regidora municipal de Cultura i Propaganda del consistori gironí d’aquella època. Actualment, el li ret homenatge amb un petit carrer amb el seu nom.
L’altra part de l’exposició serà la que comprendrà des de la transició fins a la celebració de les primeres eleccions municipals democràtiques, l’any 1979. En aquest apartat, per exemple, s’hi podrà veure des dels cartells dels grups polítics per a les eleccions fins possiblement el treball de Narcís Selles sobre la transició, publicat també a El
Índex general de l’assaig
«Aspectes de la transició a Girona»
1. Introducció. El curt viatge
2. Els papers del Govern Civil, control i repressió
3. L’acció política
4. Lluita i organització obrera
5. Transició i església
6. Resistència i lluita cultural
*. Fonts utilitzades i bibliografia