/Poble
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 04 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.133 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

> Dues imatges recents: dia i nit a la frontissa FOTOS: J. MAS> Dues imatges recents: dia i nit a la frontissa FOTOS: J. MAS
: : Poble > Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert · la Rodona · Güell | 17·01·2011

:: CARTA LLIURADA AL REGISTRE MUNICIPAL A L’ATENCIÓ DE LA REGIDORA SALAMAÑA
Mesures no punitives sobre el problema de l’aparcament a Santa Eugènia

AV Santa Eugènia |

Sra. Isabel Salamaña, tinenta d’alcalde de Mobilitat, Coordinació territorial i Seguretat* de l’Ajuntament de Girona (*en el moment d’entrar al registre municipal aquesta carta, el passat dilluns -17 de gener-)

Benvolguda Senyora regidora,

Ja s’ha complert un any des de la darrera trobada de vostè amb veïns i socis de l’Associació de Veïns de Ter [16·06·2009]. En aquella ocasió li vam exposar les nostres inquietuds respecte als problemes de mobilitat i aparcament al barri de. Entre altres propostes que van sortir recordem el seu compromís de revisar els guals dels nostres carrers, per si complien la funció per la que estaven permesos. Igualment es va dir que l’aparcament subterrani de la frontissa de de Ter, esborrat del Pla de barris i viles, seria reconsiderat per l’Ajuntament de Girona.

> En aquella reunió [16·06·2009], també vostè va reconèixer el dèficit de places d’aparcament en el barri (una oferta de 5.700 i una necessitat de 6.200 places). Davant d’aquestes xifres li vam demanar la redacció d’un Pla d’aparcament alternatiu i flexible per al barri de.

Hem esperat un any…

Hem esperat prudentment un any per veure alguns resultats. La realitat -és veritat- ha canviat substancialment, però a pitjor. El Pla de barris ha comportat una pèrdua important de places. S’ha reduït considerablement l’aparcament al carrer Maçana. La urbanització de la frontissa de de Ter ha fet desaparèixer un nombre important de places, que tindrien d’haver estat absorbides pel projectat aparcament subterrani, projecte totalment encallat i sense masses esperances de reeixir. Aquesta urbanització de la frontissa també farà perdre places al carrer i al carrer Costabona. Els veïns ens manifesten repetidament la seva indignació i desesperació per trobar un aparcament quan arriben tard per raons laborals, tenint que improvisar-lo, després de més d’una hora de recerca i sacrificant els pocs moments d’estar amb la família que queden.

Recordem que aquest és un barri de treballadors i que moltes vivendes, per l’any de construcció, no tenen aparcaments en el propi edifici, les economies dels treballadors en molts casos no donen per llogar o comprar un aparcament, quan amb prou feines es pot pagar la hipoteca o el lloguer del pis. Les distàncies i horaris laborals fan que molts tinguin que marxar amb el seu vehicle per anar o tornar a hores en que el nostre transport públic no funciona. Els nostres comerciants, amb moltes dificultats per la crisi actual i la competència de les grans superfícies (amb grans aparcaments, per cert), ens han manifestat també la pèrdua de la clientela que ve d’altres barris i uns quants negocis han acabat marxant, entre altres causes per la manca d’aparcament. Recordem els casos d’Adroher, Don Jamón, les empreses d’ascensors i neumàtics del carrer, etc.

Incompliment de l’Ajuntament de la previsió d’aparcament en instal·lacions municipals

A tot això cal afegir l’incompliment per part del propi Ajuntament de la previsió legal de places d’aparcament en instal·lacions de gran afluència de públic, en aquest cas municipals com el Centre cívic, el Pavelló esportiu de de Ter, la piscina municipal i ben aviat la Marfà i el Centre de dia. No hem vist en aquests projectes que es contempli cap plaça d’aparcament. Ni tan sols actualment el Centre cívic té aparcament reservat per persones amb discapacitat. Mentre es redacta aquesta carta ens comuniquen que han començat les obres d’urbanització de l’entorn del Centre cívic i el seu encaix amb la Marfà i ens adonem de la pèrdua de més places d’aparcament. Cada dia que passa i avancen les obres anem trobant més sorpreses.

A vegades, Sra. Salamaña, se’ns ha dit que hem d’anar pensant en que en un futur ja no es podran deixar el cotxes al carrer, sinó que tothom haurà de tenir el seu pàrquing o haurà de fer servir el transport públic o la bicicleta. Mentre l’economia vagi reculant veient aquest futur ben llunyà. Cada dia tenim més atur, les famílies estem perdent poder adquisitiu, els sous no es mouen o es baixen, a principis d’any s’han pujat les tarifes elèctriques, el mateix Ajuntament apujarà considerablement les taxes de les terrasses dels bars i un llarg etcètera de pujades… i -el que és pitjor- ara moltes famílies no arribem a finals de mes. No podem pensar en comprar o llogar un pàrquing, quan tenim dificultats per menjar o tenir un habitatge.

Els cotxes del nostre barri encara es necessiten per anar a treballar en horaris i llocs on el transport públic no existeix; en són per treballar o per gaudir d’un oci que no existeix al barri (cinema, ball…). També tenim amics i familiars que es desesperen quan es venen a veure o s’ho pensen dues vegades abans de venir al barri. Al transport públic li falten més trajectes i horaris, sobretot nocturns, encara que reconeixem que ha millorat darrerament a Girona, després d’anys d’estancament.

Respecte a la bicicleta, circular amb ella pels carrers de Girona i en concret per sortir i entrar al barri, és una carrera d’obstacles i perills. Els carrils bici son discontinuats i amb molt de risc, sobretot per la mainada. A més, les nostres bicicletes són robades constantment. La Girocleta està lluny i no funciona de nit… Necessitem el cotxe mentre la ciutat i els centres de treball, estudi i oci no estiguin més ben connectats.

El que sí que funciona és la grua municipal

Davant d’aquest panorama preocupant, el que realment ha funcionat amb eficiència i puntualitat és la grua municipal i la recaptació municipal via multes. Recentment i en plena crisi i atur s’apugen les taxes de les multes. Tenim proves de multes posades a les 5 de la matinada en llocs que no dificultaven el trànsit, ni de vianants ni de cotxes, malgrat reconèixer que estaven mal aparcats. Però ens admira que en ple hivern i a aquelles hores hi puguin haver funcionaris posant multes. D’això se’n diu eficiència. Ja ens agradaria que en hores, ni que fossin diürnes, es mantinguessin els pocs parcs i jardins del barri, o es netegessin els carrers amb més freqüència. Sra. Salamaña, per a la majoria de veïns del barri pagar una multa de 100 a 200 € pot significar moltes vegades renunciar a la compra del súper d’aquella setmana.

Com que creiem que aquest problema té solució, suggerim algunes possibles mesures que el consistori podria tenir en compte.

  • Carril bici amb continuïtat i perfectament protegit i senyalitzat des del barri fins als altres barris i zones de Girona.

  • Construcció de l’aparcament municipal previst pel Pla de barris a la frontissa de de Ter i a preus assequibles pel barri.

  • Implantació d’un bus nocturn entre Salt i Girona centre o altres itineraris més convenients.

  • Previsió d’aparcament en els centres públics; Can Ninetes, Can Marfà, Centre de dia, Pavelló de de Ter, piscina municipal, oficina d’estrangeria…

  • Previsió d’aparcament reservat per a discapacitats en aquests centres públics mencionats i en altres d’alta concurrència.

  • Revisió dels guals dels carrers del barri, per si realment compleixen la funció de deixar entrar els vehicles als garatges particulars.

  • Pla nocturn d’aparcament, habilitant parades d’autobús (mentre no siguin nocturns), una vorera dels carrers amples (passeig Olot, carrer, frontissa del Riu…) a l’estil com ho fan a Barcelona en alguns carrers en horari nocturn entre les 10 de la nit i les 7 del matí.

Sra. Salamaña, voldríem que -ara sí- es prenguessin algunes mesures urgents, que no siguin únicament les punitives, per fer més amable viure en aquest barri-poble de de Ter. Esperem la seva resposta. Atentament.

Ramon Macaya Bou, per la Junta de l’Associació de Veïns de Ter

:: 16·01·2008
> L’AV de de Girona reivindica la necessitat del pàrquing de la frontissa

:: 30·07·2001
> Al·legacions de l’AV al Pla General de la ciutat de Girona

:: RETALLS DE PREMSA

Santa Eugènia, en peu de guerra per l’aparcament:
els veïns d’aquest sector de Girona volen aparcar de nit als vials més grans

EL PUNT [28·01·2011] > L’Associació de Veïns del barri de de Girona estan en peu de guerra per la greu manca d’aparcaments que pateix el barri i que s’ha agreujat amb les obres de la frontissa de. Així ho fa saber l’Associació amb una carta que ha fet arribar a la fins ara regidora de mobilitat, Isabel Salamaña, a la qual li recorden que estan esperant des de fa més d’un any i mig solucions a la manca d’aparcament.

En la missiva, critiquen que en tot aquest temps no han vist solucions al problema d’aparcament, sinó tot al contrari asseveren que en aquest temps “la urbanització de la frontissa de de Ter ha fet desaparèixer un nombre important de places”. Els veïns recorden a Salamaña que segons l’estudi que havien fet al barri desvelava que hi havia unes 5.700 places per una demanda de 6.200 vehicles. Davant aquest dèficit i la manca de solucions, l’Associació de Veïns proposa poder aparcar durant la nit en carrers amples de doble carril com passeig d’Olot, frontissa del o carrer ocupant un dels carrils i deixant l’altre per a la circulació, copiant així la permissivitat que es dóna a Barcelona a les nits o els caps de setmana. Proposen que es permeti aparcar de deu de la nit a set del matí i que es deixi aparcar també en les parades de bus en aquest horari. Un bus nocturn entre Salt i Girona, carril bici senyalitzat i la construcció del pàrquing subterrani de la frontissa són altres mesures per resoldre la manca d’aparcaments. [Dani Vilà · El Punt]

L’AV Santa Eugènia critica la manca d’aparcaments: l’Associació de Veïns Santa Eugènia ha enviat una carta a la regidora de Mobilitat, Isabel Salamaña

DIARI DE GIRONA [27·01·2011] > L’Associació de Veïns ha enviat una carta a la regidora de Mobilitat, Isabel Salamaña, per criticar la manca d’aparcament al barri i fer propostes per millorar la mobilitat. L’entitat considera que les obres a la frontissa han fet desaparèixer un nombre important de places que haurien de ser absorbides per un aparcament soterrat que “encallat i sense massa esperances de reixir”. l’Associació lamenta que la grua actui amb celeritat i indica que molts veïns es mostren indignats i desesperats per trobar una plaça per aparcar.

Entre les propostes per millorar la mobilitat, l’Associació de Veïns incideix que cal fer l’aparcament soterrat a “preus assequibles per al barri”, revisió dels guals, previsió d’aparcament a centres públics, implantació d’un bus nocturn, carril bici amb continuïtat i connectat a altres barris i un pla nocturn per aprofitar places d’autobusos i voreres de carrers amples, entre altres. [Diari de Girona]

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)