|
Divendres -1 d’abril- a les 5.30 de la tarda, a la Biblioteca Montfollet, seguint amb la seva vocació de biblioteca oberta al barri, la Montfollet va iniciar l’activitat de presentació de llibres. Ho va fer amb una obra que es va presentar per primera vegada a de Ter i a Girona; el treball d’un membre de la comunitat educativa de l’escola Montfalgars, Jaume Prat, mestre i historiador, que treballa de conserge a l’escola. Albert Quintana, de la Coordinadora d’AMPA de·Sant Narcís, va actuar d’introductor de l’acte.
Parlar d’una guerra, i més encara, parlar de la Guerra Civil que van viure els nostres avis i besavis no és fàcil. Les guerres no només les fan els governants i els poderosos, sinó que també les viuen i pateixen les persones normals i corrents. Persones, com nosaltres, que un dia es van trobar embolicades en estranys i tràgics episodis de bons i dolents que van marcar les seves vides i les del país. Una història, i un llibre, que pot ensenyar molt a petits i a grans… per a que mai més torni a succeir.
Fitxa del llibre
Prat i Pons, Jaume
Sumaríssim d’urgència 1643. La Guerra Civil dels germans Clarà (i Piñol)
Editat per CCG Edicions, 2010
L’autor: Jaume Prat
Jaume Prat i Pons (Veïnat de Salt, 1965) és mestre i historiador, autor dels llibres d’investigació 4 pedres de… La telegrafia òptica a Catalunya (Institut Cartogràfic de Catalunya, 2004) i coautor de la Guia de la muralla de Girona (Ajuntament de Girona, 2008) i Germans Sàbat. 50 anys de poble! (AV Germans Sàbat, 2009). També és comissari de l’exposició itinerant La telegrafia òptica a Catalunya (Sala La Carbonera del Museu d’Història de la Ciutat, tardor 2004) i, juntament amb Jordi Pericot, de l’exposició Bombes sobre Girona (maig 2010) dins el refugi antiaeri de la Guerra Civil del Jardí de la Infància de Girona, nova extensió de la sala núm. 13 del Museu d’Història de la Ciutat dedicada a la Guerra Civil Espanyola (1936-39). D’altra banda, és guia ocasional del Museu d’Història dins la proposta, ideada per ell mateix, Trepitja la història, amb diverses visites guiades: Una atípica ruta per la muralla, Les muralles del Mercadal, Les defenses de Montjuïc, Els indrets de repressió, La defensa passiva a Girona durant la Guerra Civil, Santa Eugènia de Ter. La història d’un poble, Germans Sàbat i els seus orígens. També és autor de nombrosos articles sobre història local. La seva vinculació amb de Ter ve de petit, tenint en compte que el seu poble (Salt) també va estar molts anys agregat a Girona, igual com li va passar a. Actualment, juntament amb Jordi Pericot, està investigant i recopilant dades per -en un futur- escriure la història d’aquest poble del que, de moment, encara ningú en sap del cert els seus límits exactes ni algun dels secrets que amaga: Santa Eugènia de Ter.