/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 28 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.157 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Jordi Pericot darrera del seu petit Pont del Dimoni retallable. A les imatges de sota, Pericot el presenta a Albert Quintana, Ramon Macaya i Eduard Herrero, a Can Ninetes FOTOS: ELDIMONI.COMJordi Pericot darrera del seu petit Pont del Dimoni retallable. A les imatges de sota, Pericot el presenta a Albert Quintana, Ramon Macaya i Eduard Herrero, a Can Ninetes FOTOS: ELDIMONI.COM
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 29·07·2010

Jordi Pericot, delineant i veí de Santa Eugènia, ha creat un retallable del pont del Dimoni a proposta de la Coord. d’AMPA del sector

El Dimoni | Can Ninetes

A proposta de la Coordinadora d’AMPA del sector·Sant Narcís, Jordi Pericot ha creat un retallable del (1357-1968) que serà utilitzat en diversos tallers que la Coordinadora organitzarà durant la Festa del PEiC (Pla Educació i Convivència·Sant Narcís), en el marc de Festa Major de de Ter, dissabte 4 de setembre, a la plaça del Barco, de 10 del matí a 1 del migdia. El delineant Pericot ha dibuixat a escala (aprox. 1:100) la maqueta del amb un grafisme de línia clara que permet colorejar-lo si s’imprimeix sobre una cartolina blanca; igualment, es pot imprimir en cartolines de colors (a les fotos, en marró, per exemple).

> Fent clic aquí es pot descarregar el pdf del retallable de la maqueta del

La Coordinadora d’AMPAs s’ha inspirat en el taller de construcció de maquetes del que la Biblioteca familiar Montfollet, del CEIP Montfalgars, va organitzar el passat 15 de maig, abans de finalitzar el curs escolar. [FOTOS DE SOTA: ALBERT QUINTANA]

La iniciativa de la maqueta retallable compta, així mateix, amb el suport de l’Associació de Veïns i el periòdic-e de de Ter.

El de de Ter

> Fent clic aquí es pot descarregar el pdf del retallable del

Petit i senzill pont medieval d’una sola arcada construït l’any 1357 pel mestre d’obres Guillem Granollers de Montfullà per tal de salvar el riu en el Camí Vell de. Estava situat a la part sud de l’actual rotonda del passeig d’Olot, a l’alçada del carrer de la Mare de Déu de la Salut, antiga prolongació del Camí Vell fins al nucli del petit poble de de Ter. La corda del seu arc mesurava 13 metres i es construí tot ell de pedra, amb l’arcada i les amples lloses de les baranes per on rossolava la mainada fetes amb blancs carreus de pedra calcària nummulítica de les pedreres de Girona.

Malgrat suportar durant segles les envestides de les aigües del que tot sovint, amb les seves crescudes, provocava importants inundacions a tota la zona del Pla, a l’any 1968 sucumbí a la modernització del sector essent desmuntat per donar pas a una moderna plataforma sobre el riu canalitzat. Es numeraren i guardaren 185 dels carreus que el formaven, els més importants, per tal que un altre dia el pont fos muntat de nou en un altre indret. Durant molts anys les seves pedres restaren abandonades en un annex del Cementiri nou de de Ter, menys la núm. 111 que -recent encetat el segle XXI- fou reubicada a l’entrada de la nova església parroquial, a del Pla; les demés encara esperen en un magatzem municipal.

Durant aquests més de quaranta anys de la seva desaparició hi ha hagut varis projectes per tornar-lo a reviure: sobre el riu Galligans tocant el passeig Arqueològic, a la Devesa, al poble de Monells (!)… Però, de moment, malgrat els esforços dels eugeniencs i eugenienques, el recordat encara està a l’espera de tornar a ser muntat en un emplaçament definitiu, el més a prop possible de l’original.

Retallable: Jordi Pericot i Dilmé, delineant i veí de de Ter
Text que acompanya el retallable: Jaume Prat i Pons, mestre i historiador

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)