/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 18 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.147 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 19·10·2011

El Pont del Dimoni (1357-1968-2011):
«Element de memòria i alhora també de cohesió»

El Dimoni |

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; la regidora de barri de·Can Gibert del Pla·Mas Xirgu, Marta Madrenas; el president de l’Associació de Veïns, Ramon Macaya; els membres de la junta de l’associació Amics de la UNESCO Girona, Jordi Dalmau i Roser Balló; l’editor del periòdic-e, Manel Mesquita; el professor de l’IES i membre de l’e-revista Els mil i pico, Jordi Vilamitjana; el veí, delineant i autor del retallable del pont, Jordi Pericot; l’autor de l’avantprojecte de reconstrucció del , Ramon Ripoll; acompanyats d’amics i veïns de de Ter, van presenciar dimarts -18 octubre- al matí, a l’edifici de les brigades municipals de Mas Xirgu, la primera mostra pública de l’estat de les pedres del , com a pas previ a la redacció del projecte.

«Lligam generacional»

A Mas Xirgu s’hi guarden les -aproximanadament- 140 pedres (treballades l’any 1357) i que componien els dos arcs de l’antic . Ahir es van destapat totes i també es va presentar una petita reconstrucció, per tal de donar el tret de sortida al procés de recuperació del reivindicat . Un pont que l’alcalde va definit com a “lligam generacional” i “element de memòria però alhora també de cohesió” i que tindrà projecte executiu, segons Puigdemont, l’any 2012: s’ha començat a treballar, doncs, sobre una reivindicació molt antiga dels veïns de de Ter i de la ciutat de Girona.

El 14 de setembre de 2010 el ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar per unanimitat la reconstrucció del . L’acord ratificava l’encàrrec de la redacció del projecte de reconstrucció del monument reclamat històricament pels veïns del sector. [FOTOS: EL DIMONI, ELS MIL I PICO i GIRONA.CAT/PREMSA]

> text de la moció aprovada pel ple de l’Ajuntament del 14·09·2010 [pdf, clic aquí]

> avantprojecte: noupontdeldimoni-1357-2010 [pdf]

> justificacions: noupontdeldimoni-justificacions [pdf]

> text de la moció presentada per les entitats el 17·05·2010 [pdf, clic aquí]

:: HISTÒRIC

> El (1357), protagonista: 654 anys

2008

:: AMICS DE LA UNESCO, AV SANTA EUGèNIA i (Cementiri, 25·02·2008)
> Reflexions per a la identificació dels elements arquitectònics actuals (Cementiri de de Ter) i l’elaboració d’una proposta posterior de reconstrucció

2003

:: NARCíS SUREDA i DAUNIS (17·09·2003)
> Informe de l’estat de les restes del , realitzat per l’aparellador municipal de l’Ajuntament de Girona
: «Relatiu a l’estat de les restes de l’antic de, que es troben dipositades en un recinte del Cementiri municipal d’aquell barri i les possibilitats de reconstrucció del pont en funció de les dades fotogràfiques que es disposen provinents de l’Arxiu municipal d’imatges (negatius del fons Sans).»

:: RETALLS DE PREMSA-e del mateix dimarts 18 d’oct.

Primers passos per a la recuperació del : Puigdemont anuncia que per Fires de l’any que ve ja estarà redactat el projecte executiu per a la reconstrucció del pont

DIARI DE GIRONA [18·10·2011] > L’Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per a la recuperació del Pont de de, una reivindicació històrica del barri que, a més, va ser aprovada per unanimitat pel ple el 14 de setembre de 2010. Aquest dimarts -18 oct.- s’han pogut visitar les 140 pedres recuperades d’aquest antic pont (treballades l’any 1357) i també s’ha presentat l’avantprojecte de reconstrucció del pont, fet per l’arquitecte Ramon Ripoll. Veïns, membres d’entitats i de l’Ajuntament s’han trobat a l’edifici de les brigades municipals, a Mas Xirgu, on s’emmagatzemen les peces. L’alcalde, Carles Puigdemont, ha anunciat que per les Fires de l’any que ve ja estarà redactat el projecte executiu per reconstruir el pont.
A l’edifici de les brigades municipals de Mas Xirgu s’hi guarden les 140 pedres (treballades l’any 1357) que componien l’antic . Aquest matí s’han destapat totes i també se n’ha presentat una petita reconstrucció, per tal de donar el tret de sortida al procés de recuperació del reivindicat .
Un pont que l’alcalde, Carles Puigdemont, ha definit com a “lligam generacional i element de memòria però alhora també de cohesió”. L’alcalde ha anunciat que la restauració del pont tindrà projecte executiu d’aquí a un any com a màxim. Avui s’ha començat a treballar, doncs, sobre una reivindicació molt antiga dels veïns del barri i de la ciutat.
A la mostra de les pedres recuperades hi eren presents l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; la regidora del barri de, Marta Madrenas; el president de l’Associació de Veïns de, Ramon Macaya; els membres de la junta de l’associació d’Amics de la UNESCO de Girona, Jordi Dalmau i Roser Balló; el col·laborador del butlletí informatiu, Manel Mesquita; el professor de l’IES, Jordi Vilamitjana; l’arquitecte Ramon Ripoll; i més tard s’hi ha incorporat el delineant i autor del retallable del , Jordi Pericot. [ACN · Diari de Girona]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)