![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
EL PUNT > Enric Marquès i Ribalta (Santa Eugènia de Ter, 1931 – 1994) va dedicar vint-i-set anys al periodisme, quasi la meitat de la seva vida, i va ser en gran part a través de les seves cròniques i les seves il·lustracions, sempre incisives i compromeses, que va donar cos teòric a la seva obra plàstica, la que li ha fet un lloc destacat en la història de l’art de Girona de la segona meitat del segle XX. Una exposició al Museu d’Història de la Ciutat i un llibre que estreny el llaç entre l’artista i Girona, i que, sobretot, en ressegueix la influència i les transformacions recíproques, permetran aprofundir en una vessant encara poc estudiada d’aquest activista cultural i fundador d’El Punt que va evolucionar de l’orfandat i la introspecció dolguda a la ràbia constructiva d’un ciutadà exemplar.
Si per Gabriel Celaya la poesia era una arma carregada de futur, per Enric Marquès el periodisme va ser la munició que havia de disparar-se a la primera línia de foc. Gairebé no és casual que l’un i l’altre, poeta i artista -i també Juan Marsé, Antonio Saura, Manolo Millares, Paco Ibáñez o Víctor Gómez Pin, alguns altres dels companys de ruta-, es trobessin i es relacionessin a París als anys cinquanta, quan va haver-hi aquella tongada d’exiliats per asfíxia, els que havien superat la depuració política del 39 però no pas l’ofec per la falta d’estímuls i perspectives.
Des de París, i signant amb el pseudònim Eugeni Ribalta, el 1967 començaria a enviar puntualment a Girona els primers articles periodístics per a la revista Presència i, més tard, per a la Revista de Girona i innombrables publicacions marginals o clandestines, a través dels quals aniria formant, en trajectòries paral·leles, la seva pròpia personalitat i la imatge d’aquella Girona que volia lliure, oberta i transformada. Com «una història d’amor», en què pesava tant l’atracció com la reprovació, perquè l’estima aspira a la millora, van definir ahir els comissaris de l’exposició i autors del llibre Enric Marquès periodista, Carme Vinyoles, Pau Lanao, Miquel Torns i Florentí Morante, la relació de l’artista amb la seva ciutat. «Els seus articles i els seus dibuixos eren l’eina per projectar una mirada sobre Girona i els seus avatars fins i tot en la distància, de manera que tota l’obra periodística és un retrat sociològic d’un paisatge que sempre va tenir al cor, també en els moments que s’hi sentia més revoltat», van explicar en la presentació del llibre i l’exposició, que s’inaugura demà, a les 8 del vespre, i que reuneix cartells, portades de revistes i diaris, retalls de publicacions, fotografies, fullets i catàlegs en què Marquès va deixar la seva empremta inconfusible d’artista concís i sensible i de lluitador infatigable. El contingut, tot i que no pas exhaustiu, és representatiu de l’obra periodística d’un artista que els representants de la Diputació i l’Ajuntament, Antoni Solà i l’alcaldessa Anna Pagans, les dues institucions que han col·laborat amb El Punt en el projecte, van qualificar de «provocador constructiu», d’«intel·lectual amb un gran esperit de combat» i d’«activista cultural de primera fila», però sobretot de «ciutadà modèlic» pel compromís insubornable amb la seva ciutat.
Amb un total de 304 planes, 32 de les quals, a color, el llibre Enric Marquès periodista s’estructura en dues parts diferenciades però complementàries. La primera ressegueix la biografia d’aquest fill de de Ter (Gironès), nascut el mateix any 1931 de la proclamació de la República, a través dels principals esdeveniments polítics i socials que han marcat la història del segle XX i a partir també del testimoni i la mirada que hi projecten molts altres gironins, companys seus de viatge en algunes etapes de la seva trajectòria. La segona part del llibre recupera l’aportació realment substanciosa d’Enric Marquès al món del periodisme mitjançant la reproducció de 140 articles i 120 il·lustracions aparegudes entre 1967 i 1994 en mitjans de comunicació com ara Presència, Punt Diari, Revista de Girona, Arte y Lucha, L’Avenç, Serra d’Or, La Llemenenca, El i el Butlletí de Llagostera, entre altres publicacions.
Enric Marquès, periodista, editat conjuntament per l’Ajuntament de Girona, la Diputació i El Punt, arribarà a les llibreries a partir de la presentació oficial, demà a les vuit del vespre, al Museu d’Història de la Ciutat. Els subscriptors d’El Punt el podran adquirir al preu de 15 € (18 per als lectors) telefonant al número 902 221 010. [El Punt]