|
Cap dels alumnes preguntats per aquest cronista desconeixia el què faria després de les vacances d’estiu: estudiar un grau a la universitat, un cicle formatiu o buscar feina, ens deien, eren les carpetes que s’obrien. L’enquesta era informal, la mostra havia estat escollida a l’atzar però els resultats podrien ser concloents. Aquests nois i noies eren en el Teatre Reparada Domènech (per cert, una mestra del barri) del Centre cívic de exercint de protagonistes de l’acte de graduació dels alumnes dels estudis postobligatoris (Batxillerat i cicles formatius) de l’Institut.
Els acompanyaven familiars, amics i el professorat. També l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el corregidor de Santa Eugènia·Can Gibert, Narcís Sastre; Glòria Medina, inspectora del departament d’Ensenyament de la Generalitat; i Jordi Vilarrubí, exdirector del centre educatiu gironí i, actualment, responsable de la subdirecció general de la Funció Directiva de Centres Docents, del departament d’Ensenyament. No hi cabia ningú més, o gairebé, amb assistents a les escales que donen accés a les grades del teatre. La idea de buscar un nou emplaçament comença a ser present però cal trobar l’alternativa.
Els parlaments van coincidir en un missatge: l’agraïment, no només als alumnes per l’esforç demostrat al llarg del període acadèmic, sinó també a les famílies que estan al darrere i el professorat que esmerça esforços en uns temps, per diferents motius, certament complexos. A més, que la formació és la base per a desenvolupar un camí professional amb garanties.
La graduació va ser oberta pel director de l’INS, Francesc Martí, que va donar pas al parlament de l’alcaldessa i la xerrada de Marc Pineda, exalumne del centre i productor audiovisual. Pineda, que va iniciar la intervenció defensant que el contingut audiovisual cada vegada és més important en comunicació, va repassar la seva trajectòria acadèmica i professional, va mostrar alguns exemples de treballs que ha realitzat i va exposar qüestions que afecten els joves, com ara la utilització de les xarxes socials. En referència als seus estudis, el productor va subratllar la rellevància de fer desenvolupar complicitats amb els companys d’aula i el professorat.
L’acte també va servir per a fer un reconeixement als alumnes de segon de Batxillerat que han resultat premiats en el 15è Premi Poincaré, organitzat per la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); els alumnes amb matrícula d’honor; i la participació de l’Associació de Comerciants de de Ter en el mòdul professional de síntesi de segon curs del grau mitjà d’Activitats Comercials en què els alumnes han dissenyat i elaborat material publicitari per a diversos comerços del sector.
Posteriorment, els alumnes van recollir, per estudis, l’orla de classe i un petit obsequi. L’acte de graduació va finalitzar amb dues actuacions musicals, a càrrec d’alumnes del centre, i un refrigeri servit en el claustre.