![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
DIARI DE GIRONA > Els organitzadors d’un homenatge popular amb motiu del desè aniversari de la mort de l’artista gironí Enric Marquès (1931-1994) han decidit suspendre l’acte i han expressat el seu desacord amb la commemoració institucional de demà dimecres.
Lluís Bosch-Martí, que va ser company d’Enric Marquès i estudia la seva obra, ha explicat que un grup d’amics estaven preparant «un acte al carrer» que porta el nom de l’homenatjat a de Ter, on va néixer. Hi havia «pràcticament confirmada» la participació de Jaume Fàbrega, Narcís Selles, Josep Clara i el Dr. Pasqual, i l’adhesió d’Eudald Carbonell, Damià Escudé i Pere Solà. Isidre Vicens i Torres Monsó figuraven entre els convidats.
Segons Lluís Bosch-Martí, organitzadors de l’acte oficial els van demanar que s’hi adherissin i no portessin a terme l’acte popular perquè, entre altres motius, es produïa una coincidència en els horaris.
Demà dimecres dia 8 de setembre s’escaurà el desè aniversari de la mort d’Enric Marquès, que es va esdevenir traumàticament, per malaltia, mentre caminava pel costat de l’Onyar pel passeig General Mendoza.
Bosch Martí, que considera que cal aprofitar l’ocasió per demanar que un carrer de Llagostera porti el nom d’Enric Marquès, creu que hi ha diversos motius de discrepància amb l’acte oficial. Aquest acte institucional inclou una conferència sobre l’Enric Marquès periodista, fet que ha estat lamentat per part de Bosch-Martí en considerar que no es pot destacar aquesta faceta d’una persona que va destacar molt més com a artista-pintor, gravador i cartellista.
«Sobretot era -diu Bosch-Martí- un intel·lectual crític, publicista, compromès en la lluita antifranquista primer dins del Partit Comunista a París i després en altres grups de l’esquerra comunista extraparlamentària».
Com a organitzador de l’acte popular, que segons diu s’ha deixat per fer alguna cosa més endavant, Bosch Martí ha expressat el seu temor que l’acte oficial no reflecteixi en la seva justa mesura la importància de l’Enric Marquès marxista «en la línia de l’italià Antonio Gramsci, que aspirava a l’organització de tots plegats en el Bloc Nacional Popular d’una futura societat socialista catalana d’esquerres».
D’altra banda, Bosch Martí ha assegurat que és el moment de dedicar un dels carrers de Llagostera a l’artista, ja que és en aquella població on tenia la casa i l’estudi.
Enric Marquès va tenir una intensa relació amb la vila de Llagostera durant més de trenta anys. «Hi va fer molts amics i tenia relació amb molta gent senzilla, com pagesos i treballadors». [Diari de Girona]