/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 21 novembre de 2024 | 3a Època | Edició núm. 15.999 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

L'antiga fàbrica tèxtil de Santa Eugènia FOTO: JOAQUIM BOHIGAS i MOLLERAL'antiga fàbrica tèxtil de Santa Eugènia FOTO: JOAQUIM BOHIGAS i MOLLERA
: : Cultura > Música i dansa | 18·01·2018

Santa Eugènia de Ter districte sonor

Joaquim Bohigas | La fàbrica

La música moderna s’ha convertit en l’art escènica que identifica l’oferta cultural auspiciada per l’administració pública que es desenvolupa en el Pla de Ter. L’especialització de la Marfà en formació i promoció musical atrau fins a aquest sector persones de diferents llocs (principalment, de la resta de la ciutat de Girona) amb diferents projectes per desenvolupar, cosa que converteix l’espai en una referència pels creadors i perfils semblants. Tot això és molt explícit en el llibret que els veïns poden accedir amb totes les activitats culturals a desenvolupar fins al 22 de març a la metròpoli. En aquest volum, el regidor de Cultura, Carles Ribas, expressa algunes idees que cal subratllar i verificar si el consistori, finalment, les compleix. Segons el regidor, la política cultural va “més enllà de l’exhibició, apostant per la formació i el suport a la creació com a pilars bàsics per aconseguir la continuïtat d’un cercle virtuós que ha de permetre a la ciutat consolidar-se i millorar constantment com a referent en l’àmbit cultural i, per tant, socialment cohesionada”. En aquest context, segueix, un dels “reptes” plantejats és “fer arribar més activitat cultural als barris i als sectors de la ciutat deficitaris en aquest aspecte”.

Repassem, doncs, els espais dels sectors eugenials inclosos en aquest propòsit. Cal especificar, en primer lloc, els punts en què la marca Girona cultura considera com a espais per al desenvolupament de la seva oferta: l’Auditori de Girona; totes les biblioteques municipals i la Biblioteca Pública (incloses la biblioteca Montfollet de l’Escola Montfalgars, la biblioteca Salvador Allende, els punts de lectura de i de Torre Gironella i la sala de lectura situada a la Casa de Cultura); el Bòlit (Centre d’art contemporani); el CaixaFòrum; la Casa de Cultura de Girona; la Casa Pastors; la Casa Masó; el Centre Cultural La Mercè; el Cinema Truffaut; la Fundació Valvi; La Volta del; els museus d’Arqueologia de Catalunya-Girona; d’Art; del Cinema; d’Història de Girona; dels Jueus; la Sala La Planeta; el local Sunset Jazz Club; el Teatre Municipal; i la Marfà.

L’antiga fàbrica Marfà

La Marfà agrupa -segons explica el web municipal- els següents eixos en serveis a la ciutadania: les activitats musicals, els bucs d’assaig, l’Escola de Música Avançada i So (EUMES), la biblioteca Salvador Allende i el centre cívic de. Deixem de banda la biblioteca i el centre cívic, que tractarem després, ens endinsem en l’oferta musical de la Marfà en el primer trimestre de 2018. També citarem posteriorment l’activitat cultural a la biblioteca Montfollet, que no només vincula a la comunitat educativa (alumnes, i els seus pares i mares, professors i resta de personal…) sinó que projecta la seva funció als habitants de i, i la de.

Segons els programadors de la Marfà i l’Auditori, el primer equipament “es configura cada cop més com un centre de suport a la creació musical”, cosa que implica el desenvolupament de diverses accions de “formació, acompanyament i treball artístic continuat amb grups locals per accelerar-ne el desenvolupament artístic i professional”. David Mauricio i Bigblack Rhino són exemples d’aquests darrers casos, i han estat inclosos a la programació Càpsula de l’Auditori.

La formació és copiosa a la Marfà. Concretament, sobre tècniques de cant i veu (en dos nivells); de cant i percussió afrocubana; de manteniment de guitarra; una introducció a l’harmònica de blues (hi col·labora el Black Music Festival); de com millorar la interpretació de la gralla; la mescla de gravacions; i la prevenció de lesions i higiene postural per a músics. L’equipament també ofereix un taller de manipulació d’equips de so de petit format. En aquest cas, està coorganitzat amb el Servei d’Associacionisme de l’Ajuntament de Girona.

La finalitat que els músics tinguin l’oportunitat de mostrar les seves obres és explícita en el programa de Buc Obert, que s’ha programat pels dijous -18 de gener, 15 de febrer i 15 de març (consultar agenda)-.

A redós, altres activitats a la Marfà són una trobada amb el director artístic de la Fira de la Mediterrània i una audició comentada de Dummy, de Portishead, amb els músics Pau Guillamet Guillamino i Edu Bonet.

Però no tot gira al voltant de la música

L’antiga fàbrica Marfà també és l’escenari d’espectacles infantils:  Kaixes, que la companyia Com Sona presenta el 3 de març. Activitats que té la col·laboració de la biblioteca Allende i que està adreçada a famílies i infants a partir de 3 i fins a 6 anys respectivament.

El regidor de Cultura qualifica la Marfà, al costat de l’Auditori i el Teatre Municipal, com a “equipament principal a la ciutat” i que té “molt bona resposta i consideració per part del públic”.

Biblioteca Salvador Allende

La biblioteca Salvador Allende apareix en l’oferta cultural de l’Ajuntament de Girona com a vinculadora de diversos clubs de lectura: un es desenvolupa amb motiu del 20è aniversari de Harry Potter. La resta són de volums concrets. Fixem-nos en els següents casos. En el club de lectura juvenil sobre El muñeco de nieve (Jo Nesbo), Desigs sota els oms (Eugene O’Neill), Quan la nit mata el dia (Agustí Vehí), El perro del hortelano (Lope de Vega) i Tor: tretze cases i tres morts (Carles Porta).

La versió juvenil del club de lectura té preparades sessions sobre novetats literàries, llibres de poesia i sobre l’obra de Jules Verne. Per als infants, aquesta biblioteca ofereix els clubs de lectura sobre Manolito Gafotas (a càrrec de l’autora, Elvira Lindo) i Piratas del mar helado (Frida Nilsson). L’Allende també ha preparat hores del conte amb la participació de La Minúscula (Contes per a un món millor), Alma i la mar de contes (Alma amb contes guaus i marramiaus) i Assumpta Mercader (Tomba la tinta i salta el conte), i l’anomenat contenadons, sessions de contes, jocs i cançons adreçats de 6 mesos a 3 anys. En aquest cas, és una proposta de Pepa Contes i es fa el dissabte 10 de març. Finalment, la biblioteca de de Ter acull el taller Conte contat, conte dansat, amb Jordi Ramon i divulgat com una “proposta de contes i dansa creativa” i en què els pares i mares hi participen activament. Una activitat programada per al dissabte -24 de febrer- a dos quarts de 12 del migdia.

Biblioteca escolar Montfollet

En aquest sentit, la biblioteca escolar Montfollet de l’Escola Montfalgars és un dels espais en què es desenvolupa el projecte L’hora del conte de la pau, a càrrec dels alumnes del cicle formatiu de grau superior d’educació infantil de l’INS Montilivi i que està coorganitzat amb la Coordinadora d’ONG Solidàries. Hi ha sessions el divendres 26 de gener (5 de la tarda), el dilluns dia 2 i l’endemà. En aquest cas, a dos quarts de 6 de la tarda. La Montfollet també té programats dos espectacles més: Entremaliadures, totes les d’en Patufet (amb Albert Estengre) -divendres 23 de febrer, 6 de la tarda- i Pa, pe, pi, po, emes (Meritxell Yanes Contacontes) -divendres 16 de març, 5 de la tarda-.

.. i aquest divendres -19 de gener, 5 de la tarda-, presentació a la biblioteca Montfollet de la novel·la juvenil il·lustrada Un dia de bombeseldimoni.com/biblioteca-montfollet-novella-juvenil-un-dia-de-bombes

El documental del mes a Can Ninetes

Finalment, el centre cívic de de Ter és la seu, els segons dijous de cada mes, a les 8 del vespre, de l’estrena d’un documental: Machines (18 de gener), L’hora dels deures (8 de febrer), Thank you for the rain (8 de març)… organitzat pel Museu del Cinema de Girona i Paral·lel 40.

Properes convocatòries

A més de les citades activitats que formen part de la programació de Girona cultura, la Marfà, en el mateix trimestre, esdevé l’eix de dues iniciatives més també de l’àmbit musical. Per una banda, el concurs Intro, adreçat a grups de música moderna de la ciutat de Girona i comarques sense contracte discogràfic, té la finalitat de donar un impuls a les iniciatives emergents. La presentació de propostes finalitza el 31 de gener. El premi és una actuació a l’escenari de les barraques de La Copa durant les properes Fires de de 2019 i tres concerts remunerats a les Festes del Tura d’Olot, les Festes de Salt i les Festes de Torroella. I, per l’altra, el 360Fest, un festival amb objectiu de donar veu als projectes musicals sorgits en els instituts de secundària del Gironès. El festival se celebra el 20 d’abril i el període d’inscripció és de l’1 al 28 de febrer.

0
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)