![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Que en ple segle 21 les ordenances municipals de sanejament encara no incloguin la obligatorietat de la doble xarxa per aigües pluvial i aigües residuals sembla quelcom impossible. És, però, el que passa en la immensa majoria dels municipis. Tant és així que quan des de l’Ajuntament de Girona decidim revisar la ordenança de sanejament, ens trobem que no hi han altres models en els que inspirar-nos. Tanmateix potser això ha estat una ventura. Sense models per copiar, la tasca de la regidoria de Sostenibilitat s’ha basat en l’aplicació dels criteris d’allò que anomenem la nova cultura de l’aigua i que no és altra cosa que aprofitar tota l’aigua aprofitable i contaminar la mínima indispensable. El resultat final ha estat una ordenança que podem qualificar de pionera al nostre país i que en la mesura que es vagi aplicant farà impossibles casos com els que hem viscut al carrer Cerverí, on l’aigua que sortia del freàtic d’uns soterranis havia d’abocar-se al clavegueram per manca d’una xarxa separativa en aquest carrer.
Amb la nova ordenança s’obliga als nous immobles i les noves urbanitzacions a tractar de forma separada les aigües blanques del clavegueram, prioritzant la reutilització de les primeres per a usos de rec de zones verdes sempre que es pugui, o retornant-les al medi quan això no sigui possible. Així per exemple estaran obligades a instal·lar dipòsits captadors d’aigües de pluja les noves promocions immobiliàries que tinguin més de 1.000 m2 de zona verda per regar o les piscines de més de 40 m2 de làmina d’aigua.
En la mesura que es vagi aplicant la nova ordenança s’alleugerirà la quantitat d’aigua que ara tracta la depuradora de Campdorà, molta de la qual, pel seu origen pluvial, no hauria de requerir tractament i es podria retornar directament als rius i rieres. Això a la llarga també vol dir estalvi econòmic.
És evident que una nova ordenança no implica un canvi d’avui per demà, però si que estableix les bases per tal de que en la mesura que la ciutat es construeix o es renova aquestes qüestions de pura (eco)lògica esdevinguin la normalitat.
Enric Pardo
Regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona
i regidor del barri del-Devesa, per al