![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
És un fet que, un cop llegit el llibre La Maternitat d’Elna, tots volem anar a visitar l’edifici, a conèixer el lloc, el context, la història. És el que vam fer el Club de lectura de. El resultat va ser molt colpidor però extraordinàriament enriquidor; un gran èxit. Un agraïment a Assumpta Montellà, l’autora del llibre, per la seva voluntat a compartir amb nosaltres la seva immensa saviesa.
La Maternitat d’Elna, foto històrica
Vam sortir del barri de Santa Narcís -el passat dissabte 24 de febrer- a quarts de nou del matí i a mig camí vam fer una parada tècnica, per estirar cames. Pels volts de les onze vam arribar a la Maternitat. Abans, però, vam veure des del bus estant, la primera casa on va començar tot. Un cop visitada la Maternitat d’Elna i vist la filmació d’una Elisabeth molt gran explicant el què havia viscut, ens vam encaminar cap a Elna a dinar.
A la tarda vam anar a la platja d’Argelers, passant per davant del Cementiri dels Espanyols. Un cop a la platja, vam tenir la sort d’escoltar un veí del explicant les seves vivències d’exiliat allà durant dos mesos.
Abans de tornar a Girona, vam passar per Cotlliure a visitar la tomba de Machado, tancant així tot un dia d’homenatge als exiliats de la Guerra Civil espanyola. Usant paraules d’Assumpta Montellà, per un dia havíem fet visibles els invisibles.
Assumpta Montellà, al centre de la imatge FOTO: CONXA MASIÀ
Elizabeth Eidenbenz
Contra la tristesa d’Argelers, l’espai de la maternitat d’Elna, reconforta. La casa és molt especial, lluminosa i encara plena d’energia positiva. En paraules de la mateixa Elisabeth Eidenbenz: “Va ser una illa de pau el mig d’un oceà de destrucció”. L’edifici, amb el Canigó present des de totes les seves finestres, té una dimensió màgica, i les seves parets encara guarden el so del riure dels infants que, malgrat la guerra, van ser feliços en aquell casalot.