![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
EL PUNT > Quim Bou publica el segon àlbum d’un projecte de dotze còmics dedicats a Orn. El dibuixant gironí afronta un ambiciós repte que rellança en català el seu personatge més conegut
Quim Bou (Vidreres, 1971) viu actualment a Cornellà de Terri, al Pla de l’Estany, però on autènticament es troba arrelat és a la taula de dibuix. Acaba de publicar el segon àlbum de còmics d’un llarg fil narratiu que porta el títol d’Història Universal, protagonitzat per un dels seus personatge més emblemàtics: el guerrer aventurer Orn.
Quim Bou va crear Orn ja fa molts anys. L’edició ha estat irregular, i tot sovint distribuïda a llibreries especialitzades i editada en format de comic-book (revista de còmics de tipus americà). Però Bou tenia ganes de veure la seva obra editada en format d’àlbum i explicant una llarga història. «N’estava una mica tip, de fer cosetes: volia un format i un relat de més envergadura», explica. Per això va haver de convèncer l’editorial mallorquina Dolmen, especialment sensible a la publicació en català, condició que Bou sempre ha considerat fonamental.
Les histories d’Orn estan protagonitzades per animals antropomòrfics. Orn és un gos d’atura, «i encara que sigui un guerrer, el seu esperit és més aviat de rodamón», comenta el dibuixant. «A les històries lluita i hi ha violència, però ell sempre tracta d’esquivar-la perquè és més aviat un personatge tranquil, que abans de fer una cosa tracta de raonar-la», explica. Les històries estan ambientades en una època que podria semblar l’edat mitjana, però també un període anterior. «Sovint m’han dit que recorden El Capitán Trueno. No ho sé, potser és perquè el concepte clàssic d’aventura m’agrada molt.»
Part de l’obra de Bou té un fort component de fantasia heroica. Tot i la influència d’aquest gènere, els registres del dibuixant són amplis. La seva obra ha esta publicada a la segona etapa de la mítica revista Makoki, hereva de l’underground català dels anys setanta, on va publicar Paku Rata. A La Cúpula va publicar històries com ara A reventar!, sobre el món de la violència skin, i Muerte animal, amb un rerefons ecologista. A l’editorial Dude va treure Haciendo café, un treball que mostrava la sensibilitat de Bou per tractar la vida quotidiana de manera poètica. En aquesta mateixa editorial va començar a publicar Orn, sèrie que com ell mateix afirma s’inspira molt en Usagi Yojimbo, de Stan Sakai, que tracta de samurais també en forma d’animals antropomòrfics.
Tot el material d’Orn publicat en castellà per Dude en format de comic-book s’ha reeditat en català en format d’àlbum a Maqui Edicions, que el ven només per internet. L’àlbum L’illa Formiga s’ha publicat amb tapa dura i amb color digital del mateix Quim Bou. La tercera tramesa ja està llesta i la quarta, amb el traç molt avançat. Però li queda feina per estona. Quim Bou té previst publicar 12 àlbums seguint un camí narratiu en què el personatge principal viatja amb Aconis, una au nocturna cercadora de manuscrits. [El Punt]
Quim Bou era el responsable de l’Aula de còmic del Centre cívic