![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; l’artista i el dissenyador industrial encarregats de fer la reproducció a escala reduïda, l’eugenial veí de de Ter Pep Admetlla i Andreu Carulla, de l’artista creador de l’obra original ABCQ, Paco Torres Monsó, van presentar divendres -17 de gener- a les 11 del matí, a la sala de plens de l’Ajuntament de Girona, la reproducció a escala reduïda de l’obra ABCQ, de Torres Monsó, coneguda popularment com les Lletres toves. L’eugenienc eugenial Paco Torres Monsó ha estat guardonat -el 2013- amb el Premi Nacional d’Arts Visuals, atorgat per la Generalitat de Catalunya.
ABCQ, de Torres Monsó, representa “una icona de la ciutat per a moltes generacions” i, a més, exemplifica “una interacció gairebé perfecta entre l’obra creativa, l’espai on està ubicada i el públic”, ha subratllat Carles Puigdemont. La reproducció de l’escultura de Torres Monsó s’emprarà, per una banda, com a trofeu i distinció institucional, com a “símbol de la ciutat” i “obsequi excepcional”, tal com ha descrit l’alcalde, i, per altra banda, com a eix central d’un projecte pedagògic i educatiu que es desenvoluparà en una segona fase. “A través d’aquest joc infantil que s’incorporarà a les escoles bressol de la ciutat, hi haurà la possibilitat de posar en contacte des del primer nivell de l’escolarització els infants amb les obres artístiques i, d’aquesta manera, es formaran en una dimensió privilegiada com a consumidors d’art”, ha afirmat l’alcalde.
Pep Admetlla i Andreu Carulla han explicat el procés creatiu que ha portat a elaborar la reproducció de l’ABCQ. “Partíem de l’avantatge de poder entendre de primera mà els processos que va seguir Torres Monsó per crear les lletres i, de fet, ell directament va intervenir també en el procés creatiu previ a l’estudi i el desenvolupament del projecte”, ha afirmat Admetlla. Carulla, per la seva banda, ha detallat el procés seguit per elaborar els prototips i el tipus de material usat. “Hem intentat materialitzar el procés de caiguda lliure de les lletres en aquesta escultura totèmica, que representa l’impacte de les lletres contra el terra i que serveix per explicar l’origen creatiu de l’escultura de Torres Monsó. En el procés de creació de les lletres hem combinat l’última tecnologia de modelatge en 3D amb l’elaboració a mà de la peça de vidre i fusta de fora”, ha ressaltat Carulla. La filla de Torres Monsó, Elisa, ha agraït en nom del seu pare la iniciativa de l’Ajuntament de Girona i el treball d’Admetlla i Carulla.
El conjunt de lletres de ferro, pintades cadascuna d’un color diferent, formen una de les escultures més populars de Girona. Es van realitzar amb motiu de l’Any Internacional del Nen i van ser la primera escultura que es va posar al carrer per iniciativa de l’Ajuntament democràtic dins la Campanya d’Escultures al Carrer de 1980. Inicialment es van ubicar a la plaça de l’Hospital, tot i que actualment es poden visitar a la plaça de Pompeu Fabra, davant de l’edifici de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona.