/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 04 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.133 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

L'altre pont de G. Eiffel & Cie. FOTO: QUIM TORRAL'altre pont de G. Eiffel & Cie. FOTO: QUIM TORRA
: : Històries > Cròniques des de Santa Eugènia de Ter :: Quim Torra | 18·04·2014

L’altre pont d’Eiffel; no sobre la Monar, als Maristes, sí al barri dels Germans Sàbat

Quim Torra | Santa Eugènia de Ter

Com sigui que estic treballant amb un projecte que és tot un plaer per a mi: divulgar quelcom de tots els sis-cents carrers i escaig de la Ciutat Immortal -Girona-, em ve de gust ara relatar quelcom del que a mi m’ha succeït fa poquíssims dies.

El pont d'Eiffel als Germans Sàbat FOTO: QUIM TORRA

El pont d’Eiffel dels Germans Sàbat

Vaig adquirir el llibre de Ramon Alberch i Fugueras, veí del i arxiver, intitulat Girona. Històries, curiositats i misteris (edició 2013), i em vaig dur una sorpresa. A la pàgina 77, quan l’autor parla dels Vuit ponts d’Eiffel a Girona, apareix el següent text: “L’altre pont que es conserva ha tingut una existència ben atzarosa. Construït el 1876 per la casa Eiffel, era un pont de vianants, situat damunt del riu, vora la ronda Ferran Puig, i conegut com a pont de Mart. L’any 1912 fou traslladat riu avall per tal de connectar el carrer Cerverí amb la Devesa. En procedir-se al desviament del riu Güel l’any 1969, aquest pont restà sense ús, de manera que l’any 1974 se’l traslladà prop del Col·legi dels Maristes, sobre la sèquia, on encara es pot contemplar”.

Un record infantil del pont situat a la meva infància, al carrer Cerverí, damunt les aigües del: sense voler vaig fer entrebancar a la meva àvia, ja entrada en anys, i al caure, es va trencar el braç. Època: aquella en que els ciutadans de Girona anaven a la Devesa, en especial a l’estiu, matí, tarda i nit.

Tinc el vici de passejar-me físicament pels carrers gironins que divulgo a la La Xarxa Ràdio (92.7 FM). Abans de sortir de de Ter, busco la pertinent informació del dit pont a el Punt.Diari de data 30·01·1984, a on destaquen dues fotos del pont situat a tocar els antics Maristes.

El pont d'Eiffel i Llar de jubilats Taialà i el CAP Vilaplana FOTO: QUIM TORRA

El pont d’Eiffel i Llar de jubilats Taialà i el CAP Dr. Vilaplana

No sé perquè però vaig fer una altra recerca, la del llibre de Francesc Xavier Bosch Aragó, de 1986, Els ponts de ferro de Girona, a la pàgina 129 llegeixo: “Aquest pont del carrer Cerverí, degut a la seva perllongada estada en aquest carrer, tot i haver estat instal·lat aigües amunt, pels voltants de l’any 1876, a continuació de la ronda Ferran Puig, fins a l’any 1906, en que fou substituït per un pedra… aquest pont va ésser instal·lat al seu lloc primitiu, fins al 1912, en que es va traslladar al carrer Cerverí… a on va romandre fins que el fou desviat l’any 1969, quedant sense cap servei en aquest lloc fins l’any 1974, en que es va traslladar damunt la sèquia, prop del Col·legi dels Maristes.

De a Germans Sàbat

El dit pont no està en aquests moments al veïnat eugenienc. El podeu trobar al barri dels Germans Sàbat. Em semblava ho havia llegit feia anys… Va ser l’amic Manel Mesquita [Josep Puig Panella] qui m’ho va confirmar, tot i que m’ho semblava… Cap allà em vaig encaminar. El que segueix és el recorregut físic des de de Ter fins trobar el pont.

FOTO: QUIM TORRA

FOTOS: QUIM TORRA

Emprenc la passejada per l’avinguda -la Tarradellas- que va des de la plaça, la rotonda circulatòria dels Maristes, de la carretera, fins a la rotonda o plaça de la vila de Perpinyà. Llegeixo la placa de l’edifici cantonada amb el carrer: avinguda del President Josep Tarradellas i Joan (1899-1988). De rotondes en trobaré més: plaça, Assemblea de Catalunya, Fontajau i Taialà.

Continuo camí per la carretera de Taialà. Tot un seguit de carrers a la meva dreta: Torre del Cerdà, carrer d’Andalusia, Riera Rimau, Serra Alta, Cadí, Alps, Teide, Cervino i ja a la plaça Mossèn Iglèsias: estic a tocar la barriada de Germans Sàbat. Aquest sector es coneix com Taialà. Llegeixo la placa: plaça de Mn. Josep Iglèsias i Juanmiquel, sacerdot (1930-1995).

FOTO: QUIM TORRA

FOTOS: QUIM TORRA

Aquest sector enllaça amb el carrer Josep Ma. Prat, que té una certa activitat comercial del barri. Per tal de salvar la riera Bullidors, hi ha el pont que buscava… d’aquesta forma es pot anar al carrer Modeguera Gran. D’entrada em xoca prou el nom. M’ho ha aclarit un article de Jaume Fabre: “Modeguera és un terreny cobert de mòdega, o sigui herbes, matolls i petits arbustos…”. Segur era d’aquesta manera el sector a on ara em passejo, a l’actualitat tot urbanitzat que fa goig. Ja fa uns anys es va traslladar un pont que la companyia Eiffel havia ideat i construït a Girona. Primerament estava situat a la ronda Ferran Puig, després a Cerverí, en tercer lloc, ja al 1974 a tocar l’Escola dels Maristes i ara es pot contemplar des de aquesta plaça. El pont, de la constructora G. Eiffel & Cie. fa un veritable servei per accedir a l’ambulatori CAP Dr. Joan Vilaplana, contigu a la Llar de jubilats Taialà. De Mossèn Iglèsias diré que va saber connectar, entrar en el cor, en les emocions, en les dificultats d’una comunitat en construcció, la del grup dels Germans Sàbat. Va triar el camí del compromís evangèlic i va trobar el ressò adequat.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)