![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
DIARI DE GIRONA > El mural de Francesc Torres Monsó a l’edifici conegut com el Bolet de Girona podria tenir les hores comptades. Fa uns dies van caure alguns peces a la via pública i hi ha el perill que no siguin les últimes que es desprenen. Després de revisions dels Bombers, l’Ajuntament ja ha demanat a la comunitat de propietaris de l’edifici que garanteixi la seguretat dels veïns. Els residents de l’edifici, propietaris i responsables del manteniment de la façana, ja han fet una primera valoració del que suposaria rehabilitar l’obra de l’artista de i el pressupost és molt elevat.
L’onada de fred i vent que va fer fa uns dies ha destapat el mal estat de tots els plafons que conformen el mural, situat a la façana que dóna a la plaça Catalunya. L’obra fa uns quaranta anys que està situada a l’immoble i els residents comencen a fer-se la idea que el mural s’haurà d’acabar retirant.
El president de la comunitat de propietaris del gratacel, Àlex Fradera, ha explicat que la comunitat ja va destinar molts diners en una rehabilitació integral de tot l’edifici fa tot just set o vuit anys. En aquest sentit, indica que no poden assumir ara, de nou, una obra gaire cara. Molts dels propietaris tenen una certa estima per l’obra i lamenten el possible destí final: “Estem destrossats”, admet Fradera.
Cada pis de l’edifici té plafons que conformen diferents dibuixos i símbols. Les peces que van caure estan en els pisos més alts, però l’estat sembla dolent en molts altres punts. De moment, la comunitat de veïns ja ha previst demanar la llicència d’obres aquest setmana i quan obtingui el permís per intervenir-hi és quan podrà analitzar l’estat exacte de tots els plafons de ceràmica. Serà en aquest punt quan s’acabarà de determinar si realment s’han d’anar retirant. Fradera ha assenyalat que podria arribar a passar que intentant reparar el mosaic, s’acabessin trencant encara més peces.
De moment, la comunitat de veïns ja està pensant possibles utilitats per a les peces rescatades, en cas que es confirmi que no poden continuar enganxades a la façana pel risc de caigudes. Fradera apunta una possibilitat: reaprofitar-les i posar-les en els replans de l’escala interior de l’edifici.
De la mateixa manera, també s’està començant a plantejar què passarà amb la façana afectada si s’han de retirar les peces de Torres Monsó. Ja hi ha alguna alternativa sobre la taula, però la comunitat prefereix no esmentar-la encara, a l’espera de saber exactament què passarà amb el mural. [Diari de Girona]