![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El Banc del Temps (BdT) és un sistema d’intercanvi de serveis, coneixements i tasques, a canvi del temps de les persones que formen part de l’entitat. El projecte ha estat promogut des del teixit associatiu dels sectors de
— Vostè és l’ideòleg i cofundador del BdT
— Preteníem crear més comunitat, que la gent es relacionés més. Preteníem demostrar que no cal fer servir diners per dur a terme moltes activitats. Preteníem suplir la caritat per la solidaritat. Sempre hem cregut que tots tenim molt potencial per oferir. Per altra banda, durant els anys 2009 i 2010 començaven a aflorar una sèrie de conflictes… una gran part dels veïns de
— Creu que s’ha aconseguit?
— Hem aconseguit que hi hagi gent de ciutats i països molt diferents establint relacions en el BdT. També d’estatus econòmics diversos, així com gent d’edats molt variades. Quan vam començar no pensàvem que arribaríem ni a una desena part d’on hem arribat. A dia d’avui hi està havent força activitat. Malgrat tot, ens agradaria que n’hi hagués més. Sempre pensem que hi ha moltes coses a millorar.
— Hi ha novetats de cara als propers mesos?
— Tenim programada una recollida de brossa per netejar els camins de les Hortes de
— De les activitats anunciades crida l’atenció el Taller de kundalini ioga. En què consisteix?
— El kundalini ioga és una modalitat del ioga. En el nostre BdT l’imparteix Max Ríos, un col·laborador de l’entitat que porta amb nosaltres des del principi. Es fa a l’Espai cívic de
— D’altra banda, també destaca el Taller de creixement personal
— Al Taller de creixement personal hi ha hagut força assistents. Sembla que el que s’ha impartit ha estat interessant. Conec personalment qui realitza el taller i és molt entretingut tot el que tracta.
— A més, també hi ha activitats per millorar el nivell de llengua castellana i anglesa, el de cuina i el de fotografia… Considera la gran varietat d’activitats un pilar fonamental de l’èxit del projecte?
— En principi, el que més es fomenta des del BdT són els intercanvis individuals. Tot i així, els intercanvis grupals, com per exemple aquests tallers, també són molt importants perquè gràcies a això ens veiem les cares, ens coneixem i, a partir d’aquí, podem establir altres relacions. També destaca la feina que fa el BdT envers l’acollida dels immigrats i la seva integració.
— El passat divendres 15 de desembre es va celebrar el sopar de germanor, al Centre cívic de
— El sopar es celebra amb motiu del 7è aniversari del BdT. Vam fer la inauguració del projecte el 15 de desembre de 2010 i aquest 15 de desembre ho hem celebrat fent un sopar de traje, on cadascun dels assistents porta menjar per compartir amb els demés. Sí, hem convidat a diferents Bancs del Temps gironins.
— Quina valoració en fa de l’evolució de l’entitat durant aquest darrer any?
— Durant aquest últim any han agafat molta força dues persones. Belén Álvarez ha pres les rendes del projecte com a nova presidenta i Pere Joan ha fet augmentar l’interès i la responsabilitat. Entre els dos han donat un salt qualitatiu al projecte. Considero que sempre va bé canviar de subjectes. Els demés ens seguim mostrant participatius, però és positiu que ho liderin persones diferents.
— Quins reptes es proposa l’entitat de cara al 2018?
— Per suposat, de cara al 2018 volem augmentar el nombre d’intercanvis. També hem de fer una neteja a la base de dades, actualitzar les ofertes i les demandes que ja no són vigents. Seguint amb aquest treball de depuració, hem de netejar també tots aquells socis que estan donats d’alta però que no participen. Hem d’estudiar si volen seguir o donar-los de baixa. I, finalment, com tots els anys, un dels grans treballs que fem és la Jornada del Banc del Temps, que implica un gran esforç per part de tot l’equip. En un únic dia pretenem ensenyar a la ciutat de Girona què és i com funciona el BdT. Cada any és un repte i cada any gaudim moltíssim.
— Per acabar, què diria a la gent perquè s’animi a participar en el BdT?
— Els diria que compartir és molt bonic, que val la pena. Que no els faci vergonya demanar ajuda i favors als demés. Que tots estem encantats de poder-nos ajudar els uns als altres. Que és tan important donar serveis com rebre’ls. I que, abans de dur a terme una activitat, pensin en el temps, que és el més important que una persona té.