/Eugenials
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 16 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.145 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Pablo Lidoy, president del Banc del Temps Pont del Dimoni de Santa Eugènia·Sant Narcís FOTO: JOEL MEDIR i HEREUPablo Lidoy, president del Banc del Temps Pont del Dimoni de Santa Eugènia·Sant Narcís FOTO: JOEL MEDIR i HEREU
: : Eugenials > Veïns eugenials | 15·03·2014

Pablo Lidoy, del BdT Pont del Dimoni: «Amb aquesta jornada hem volgut visualitzar el present i el futur dels bancs del temps»

Joel Medir | Santa Eugènia·Sant Narcís

Pablo Lidoy és el president del Banc del Temps de·Sant Narcís. Quan parla de l’organització i els seus objectius ho fa amb una convicció i un entusiasme que s’encomanen. El seu eslògan, Altres sistemes són possibles, és ben definidor de la filosofia de l’entitat que per nombre d’associats ja és de les més importants de la ciutat de Girona.

– Que és un Banc del Temps?

– Un Banc del Temps és un espai que serveix per compartir coneixements, temps, vivències, i de trobada.

– Consisteix en un intercanvi de temps a canvi de serveis i de coneixements?

– Sí, per exemple si necessites que algú t’ensenyi anglès, aquí hi ha gent que ho fa. A canvi, tu li tornes el temps que la persona t’ha dedicat per donar-li un altre servei.

– Quins tallers té en marxa el Banc del Temps ?

– A part del què és l’intercanvi individual, existeixen els tallers. Són intercanvis grupals. Una persona es dedica a explicar el què sap a un grup de persones. S’estan fent els tallers que la gent ofereix.

– Quins són els que més ofereix la gent?

– Els que s’estan fent fixos setmanalment com a tallers periòdics són els següents: de cuina, grups de conversa en anglès, de cosir, grups de ball de salsa i de saló, i de fotografia. També s’està començant un grup quinzenal de pel·lícules en versió original, que és un grup que també està bastant consolidat. A part, estem intentant engegar uns quants grups com el d’anglès per a nens o el de recerca de feina activa per ajudar la gent que està a l’atur a confeccionar currículums i altres tipus d’ajudes.

– Hi ha un bon balanç entre l’oferta i la demanda?

– Per suposat. El què passa és que les demandes es veuen menys perquè la gent el primer que ha de fer és mirar les ofertes. Si necessito que algú em faci una classe de català, i veig algú que n’ofereix, ja no faig la demanda. Directament em poso en contacte amb la persona ofertant.

– Alguna de les activitats en oferta i demanda va més fluixa?

– En principi, va a temporades. Hi ha temporades que hi ha gent que demana lampistes o similars, i potser en aquell moment els dos o tres lampistes que hi ha tenen molta feina i no poden atendre’ls. Altres temporades, potser en sobren. A vegades hi ha molta demanda de serveis d‘anglès i sí que tenim persones que s’hi dediquen.

– Quantes persones formen part actualment de l’organització?

– En principi, els socis s’inscriuen en el Banc del Temps, i llavors s’ha de passar una entrevista. Tenim uns 600 socis consolidats i uns 240 pendents d’entrevista. Els que encara no són socis, reben cada setmana la nostra informació . Estan interessats a ser-ne, però no tenen temps de passar a fer l’entrevista. Són socis potencialment.

– Es relaciona amb altres entitats solidàries del barri?

– Nosaltres cerquem les relacions amb les persones i les entitats. Una cosa important és crear xarxa en el barri i en la ciutat. Crear relacions humanes, no només amb les persones,sinó també moure’s en l’àmbit col·lectiu.

– O sigui, crear xarxa també amb les entitats?

– Hem d’establir relacions. Això és una cosa que falta molt entre les entitats.

– Així creu que falta relació entre les diferents entitats?

– Nosaltres estem funcionant molt bé. Ara per exemple, dissabte [8 de març] hi ha el Carnaval de·Can Gibert, doncs, busquem persones que vagin al carnaval a tallar els carrers quan passi la rua. El diumenge [9 de març] hi ha la Marxa popular de de Ter i també hi haurà persones del nostre banc que aniran a tallar els carrers per protegir els corredors quan passin. Això és una forma d’implicar-nos. El què sí que demanem és que l’altra entitat també ens torni el que nosaltres donem.

– Perquè abans deia que falta col·laboració entre les diferents entitats?

– Em refereixo, en general, en l’àmbit d’associacions de Girona, on cada associació va per la seva banda i no es relaciona amb les altres. Estem trencant aquestes barreres. Nosaltres, amb les entitats que estem treballant, estem funcionant perfectament i les entitats ho entenen. Per exemple, l’Associació de Donants de Sang ens han demanat col·laboració perquè els ajudem en la recollida de sang. Els hem dit que sí, però que també han de participar en les activitats del Banc del Temps per tornar-nos les hores que nosaltres els donem.

– Quins són els objectius de la jornada del Banc del Temps?

– L’objectiu és, sobretot, donar a conèixer a la ciutat i a la província el Banc del Temps i els beneficis que s’hi poden trobar. Per una part, fem una demostració del potencial dels socis, que faran una cinquantena d’activitats. Amb aquestes activitats emplenarem tot i tota la Marfà. Per una altra part hi ha la part formativa i tècnica i hem aconseguit que vinguin els majors experts a escala internacional sobre aquest tipus de monedes socials.

– Quin és el perfil de convidats que han buscat per fer les conferències?

– El primer expert és molt clar. Julio Gisbert és un referent pel què fa a monedes socials i Banc del Temps en l’àmbit espanyol. Vindrà també de València, Cronobank, que és un Banc del Temps per internet. De Barcelona, ve Salut i Família, que tenen diversos Bancs del Temps a tot Catalunya i tenen la major xarxa de Banc dels Temps a l’àmbit estatal. I una nova associació, Associació pel Desenvolupament del Banc del Temps de Barcelona. Sempre s’ha intentat buscar alguna cosa més que la localitat… Sempre hem volgut fer un cop d’efecte perquè la gent ho vegi. El primer any ho vam fer provincialment i van venir organitzacions com l’Ecoxarxa, la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements, Banc del Temps d’altres municipis. L’any passat el vam dedicar a la millora del software: tots els bancs del temps que utilitzem aquest software ens vam ajuntar per veure com millorar-lo. Aquest any hem volgut visualitzar el present i el futur dels Bancs del Temps: què hi ha ara i què hi pot haver en els pròxims anys.

– Quin és el paper de les noves tecnologies en el Banc del Temps?

– Les noves tecnologies són essencials. És més, per a mi són obligatòries. Sense noves tecnologies el Banc del Temps tindria molt poc futur.

– D’alguna manera creu que les noves tecnologies afavoreixen la creació de Banc del Temps?

– És clar. Per exemple, el fet que ara mateix hagi d’anar a buscar el meu nen al col·legi i que ara no pugui perquè estic fent l’entrevista, però pugui buscar a algú altre per internet, que estigui disposat a cuidar nens. Això és un factor que dinamitza el Banc del Temps, sinó hauria d’esperar al dimarts que és el dia en què hi ha el Banc del Temps i preguntar quan hi ha una persona que el divendres que ve pugui anar-me a buscar el meu fill. Els Bancs del Temps més actius són els que més s’han adaptat a les noves tecnologies i també a les xarxes socials per poder dinamitzar les activitats que s’hi fan.

– Expliqui’m el seu eslògan Altres sistemes són possibles

– Demostra que la gent s’està adonant cada cop més que els diners no són imprescindibles a la vida i amb aquesta crisi que estem patint, encara més. Estem veient que val molt més una relació humana, unes gràcies d’una persona a la qual li dónes un servei. Pots ajudar amb un avui per mi, demà per tu, enlloc de pagar 10 euros l’hora per un servei.

– Quina és la relació amb el comerç…

– Això és una de les fal·làcies, una de les llegendes negres que circulen, però realment el comerç hauria d’estar encantat amb temes com el Banc del Temps. Et puc dir per experiència pròpia que conec gent que gràcies a què ha tingut el suport de gent del Banc del Temps que li ha ensenyat informàtica, i li han solucionat problemes a l’ordinador quan els hi ha entrat un virus; gràcies a això hi ha persones que no s’han bloquejat amb la informàtica i han seguit avançant, i enlloc de tenir un ordinador durant 10 o 15 anys com si fos un quadre, han canviat tres cops d’ordinador o d’impressora. No els hi ha fet por perquè hi havia una persona que va fer que això fos amigable i fàcil. Gràcies a això s’ha potenciat el petit comerç perquè l’ordinador no el compra en el Banc de Temps, sinó a la botiga.

– En aquest sentit, l’Associació de Veïns de va tenir un paper molt important en el naixement del Banc del Temps

– El començament del Banc del Temps va ser quan uns veïns de van comentar amb l’Associació de Veïns d’arrencar el Banc del Temps. L’associació hi va estar d’acord. Ho va exposar en el Pla d’Educació i Convivència (PEiC) Santa Eugènia·Can Gibert i van donar-hi el vist-i-plau amb la condició de què ens ajuntéssim amb el, on també hi havia unes persones que volien arrencar-lo. Així ho vam fer i així va néixer el Banc del Temps.

2
Tinc més informació

Et pot interessar

Comentaris

2 respostes a “Pablo Lidoy, del BdT Pont del Dimoni: «Amb aquesta jornada hem volgut visualitzar el present i el futur dels bancs del temps»”

  1. francisco lopez lopez ha dit:

    hola amigo pablo: me pongo en contacto con usted por que queremos montar un banco del tiempo aqui en un pueblo de murcia, en mazarron, y nos gustaria que nos mandaras información de proceso que ustedes han tenido para constituirlo, cualquier cosa que nos pudiera informar
    muy atentamente,
    francisco
    un saludo

  2. Dora Santamaria Colomer ha dit:

    Hola,
    A Vilobí d’ Onyar estem interessats en crear un banc del temps. Necessitem informar-nos de com funciona i com es pot iniciar: Ens podeu ajudar?. A qui ens hem d’adreçar?
    Moltes gràcies per endavant
    Dora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)