|
On és l’escultura A Fidel Aguilar de Florenci Comas (1930) (esculpida a partir de La noia de la trena d’Aguilar), ubicada fins fa poc als Jardins de la Devesa, just davant de l’estany on les ànegues peixen els seus aneguets i de la qual només en queda un pern rovellat a la peanya? On és, com es conserva i quan tornarà l’escultura A, B, C, Q (Les lletres toves) de l’eugenial escultor de de Ter, Paco Torres Monsó, instal·lada l’any 1980 entre la plaça Hospital i la plaça Pompeu Fabra i retirada a causa de les obres del pàrquing de Santa Caterina el dia 9 de març de 2005? On és, com es conserva i quan tornarà La columna dedicada a la Constitució de Girona (1869), situada a davant de la Casa de Cultura fins al dia 13 de febrer del 2006, moment en el qual fou traslladada a causa de les obres del pàrquing subterrani de la plaça Hospital?
On ha anat a parar el fris Escultura viva (1971) de Lluís, fins a l’any 2006 a la botiga cantonera entre la Cort Reial i les Voltes d’en Rosés? On és el conjunt escultòric Homenatge a Walt Disney (1971), desaparegut des de fa temps del peu del lledoner dels Jardins de la Devesa? On es guarda i com es conserva l’escultura Imploració de Fidel Aguilar que era des del 1994 a la Cort Reial i que fa uns mesos que ha estat retirada? On és la Noia de Jordi Dalmau Casanovas (1959), que ha desaparegut recentment dels Jardins de la Devesa sense deixar rastre? On és, com es conserva i quan tornarà a la ciutat l’escultura Peatges (2002) del carrer Portal Nou que Quim Domene Berga va fer en ocasió del III Festival de Músiques Religioses del Món a Girona? On és, com es conserva i què se’n pensa fer del conjunt escultòric de 10 metres d’alçada intitulat Vitrall mòbil de Francesc Fornells-Pla, referenciat a la Gran Enciclopèdia Catalana (GEC), col·locat a l’Estació d’Autobusos l’any 1985 -foto esplèndida de Los Sitios del 24 de gener de 1985- i misteriosament desmuntat posteriorment?
On són, Sra. Pagans, les pedres del medieval (1357), per les quals s’han preocupat i es preocupen entitats, veïns i ciutadans, des del seu desmuntatge l’any 1968? Després d’un seguit de fosques maniobres amb les pedres amunt i avall, i d’una sèrie de compromisos incomplerts, es diu ara que són a Mas Xirgu. Com saber-ho si no s’ha contestat a cap de les requisitòries demanant visitar-les?
Com saber Sra. Pagans del patrimoni de la ciutat si l’Ajuntament de Girona no informa? Potser s’hi ha de posar ordre. No seria correcte que el regidor o regidora responsable dels béns comuns i culturals informés la ciutadania, quan hi ha canvis, sobre escultures o edificis històrics? No seria normal que en lloc de penjar de la secció d’Arxius i de la subsecció de Servei de publicacions, la guia Art al carrer, depengués de Cultura o Promoció de la ciutat? No seria, per exemple, un exercici de coherència política que aquesta guia incorporés la tasca feta pels escolars gironins que han apadrinat (conegut, estudiat, estimat) un munt d’escultures de la ciutat en un projecte comú entre La Caseta de la Devesa de l’Ajuntament i la UNESCOGi? No seria hora d’acomplir algun dels compromisos adquirits per l’Ajuntament davant dels nens respecte de les escultures, per exemple, retolar-les perquè tothom sàpiga de qui són i què són?…
On és, senyora Pagans? La necessitem per posar ordre en aquestes qüestions. [El nas de la bruixa · Diari de Girona]
Jordi Vilamitjana i Pujol
és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES
i coautor del llibre IFP