![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El cartell de Fires d’aquest any 2010, obra de l’artista gironina Imma de Batlle, és inèdit en moltes coses respecte de tots els anteriors. Des de 1950 fins avui, mai els globus havien estat presents en cap cartell. Tampoc mai, el protagonista central del cartell havia estat una nena invisible. També són inèdits: la neu, els rierencs o les sabates en primer pla. Si el lector té ara mateix ganes de veure els 60 cartells de fires anteriors a l’actual pot fer-ho al web de Fèlix Xunclà i Assumpció Parés [pedresdegirona.com], subapartat Girona en cartells.
De dalt a baix, el cartell 2010 vança del blanc al marró clar passant per un mar de blau clapissat de globus blancs i alguns altres de colors. Amb una mica d’imaginació es pot entendre que en primer plànol s’hi veuen el verd d’uns parterres (de la Devesa?) i el marró de les fulles (dels plàtans centenaris?) escampades pel terra. Al capdamunt, el blau del cel clar de tardor. Més amunt, el gris i el blanc espès dels núvols amenaçants (de Sant Narcís?). Al bell mig, la figura invisible d’una nena, o el que és el mateix: una gorra, un abric i unes sabatetes de tira a l’empenya. Aquest toc suau de feminitat/feminisme està subratllat per un globus lila que s’enlaira ben a prop.
El color optimista recorda els cartells blaus de 1976 i 1986. La presència de nens, el de 1994 (que diferents, tanmateix, els nens pobres d’Enric Marquès, de la nena amb abric i sabatetes d’Imma de Batlle!). El blau -clar o fosc- és color recurrent en els cartells de Fires. En els darrers anys, predomina el blau en els pòsters de 1986, 1987, 1992, 1994, 1998, 2002 o 2003. La gent opina que la composició d’aquest any és simpàtica i que amb poca despesa d’imaginació s’entén.
En l’apartat de les crítiques, es pot dir que les sabates de xarol no són de Fires, sinó de Rams (per Fires se solien estrenar botes); que la neu és completament inexistent a la història de les fires gironines; que l’abric sembla una bata d’escola; que tanta blavor per Fires només existeix en el desig dels firaires…; es podran dir moltes coses, certament, però cap de tan certa com aquesta: on és Girona? En el subtilíssim joc de colors (botons i vora vermells sobre fons blanc)? En la imaginació de l’espectador?…
No cal ser evident com en alguns cartells històrics (Catedral, sant Feliu, sant Narcís, les mosques, les fulles o la Devesa), només faltaria, però, fa uns anys que els cartells de Fires de Girona poden ser també els de Matadepera o de Cantallops. [El nas de la bruixa · Diari de Girona]