: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única
Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…
Nou pas per reconstruir el Pont del Dimoni; s’adjudica la redacció del projecte que permetrà rearmar aquest símbol eugenienc
Dani Vilà | El Punt Avui
La reconstrucció de l’històric de Santa Eugènia de Ter és més a prop. Una reivindicació històrica dels veïns d’aquest barri de Girona que ara comença a prendre forma, ja que l’equip de govern acaba d’adjudicar la redacció del projecte bàsic i executiu de les obres de reconstrucció del Pont del Dimoni.
L’adjudicació s’ha fet per un valor de 72.600 € a l’arquitecte Ramon Ripoll, el mateix que fa uns anys ja va fer l’avantprojecte per a l’Associació de Veïns en què determinava les possibilitats que hi havia per rearmar el pont i que torni a tenir utilitat civil, i el barri recuperi un dels símbols més preuats. De fet, fa poques setmanes, durant els actes de record de l’annexió ara fa 50 anys de Santa Eugènia de Ter al municipi de Girona, el president de l’Associació de Veïns, Ramon Macaya, va recordar al govern la necessitat que el barri recuperés un símbol històric com el Pont del Dimoni. Aquesta infraestructura data de l’any 1357 i és obra de Guillem de Granollers. El 13 de juliol de 1968, el pont es va desmuntar pedra a pedra i les peces es van numerar per garantir una possible reconstrucció de l’estructura en un futur. Fa pocs anys, la comptabilització feta pels veïns de les pedres guardades va servir per comprovar que n’hi havia unes 140 d’originals.
L’Associació de Veïns, així com el portal Eldimoni.com, han lluitat tots aquests anys per mantenir viva la història i la simbologia que suposa el pont. L’avantprojecte que va fer l’arquitecte Ripoll proposava que el pont es reconstruís al final del carrer Maçana, a la mateixa frontissa del Güell, i pogués servir per travessar aquest curs fluvial en aquest punt.
Un compromís municipal que data de 1981 i, per segon cop, del 14 de setembre de 2010
L’11 de març de l’any 1981 el ple de l’Ajuntament de Girona assumia per primer cop de manera oficial la voluntat de fer els passos necessaris per reconstruir el Pont del Dimoni. Trenta-dos anys després, l’adjudicació de la redacció del projecte sembla acostar els veïns al seu objectiu final. Les pedres originals es van guardar primer al carrer Bacià i després en un solar al Cementiri de Santa Eugènia de Ter fins al 2008, quan es van dur a les instal·lacions de la brigades a Mas Xirgu. [El Punt Avui]
El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com