![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
A la ciutat de Girona i a la comarca del Gironès en general, l’hivern i especialment aquesta última nevada s’ha reflectit amb quantitats importants d’ocells -sobretot fringíl·lids- que entraven més a la ciutat, apropant-se a jardins, zones verdes i àrees habitades, tot cercant aliment. Les dades obtingudes gràcies al cens d’ocells aquàtics hivernants el passat mes de gener, un any més han acabat de dibuixar la radiografia de les espècies d’ocells aquàtics més comuns que vénen a passar els mesos més freds a la nostra ciutat de Girona, i la tendència que es va establint des que es va començar aquest seguiment, l’any 1998.
L’objectiu del cens és quantificar l’abundància de cada espècie d’ocell aquàtic hivern rere hivern, a les mateixes zones, i comparar-la amb anys anteriors. El recompte es realitza al llarg dels principals rius gironins, el Ter des de Salt fins a Celrà, l’Onyar fins a Fornells i el a de Ter i Girona.
A grans trets es continuen dibuixant algunes tendències ja observades en anys passats: el nombre d’ànecs collverds sembla que s’estabilitza entorn els 350 individus (326 l’any passat), deixant enrere anys en què se n’observaven més de 500 i fins i tot més de 600. També cal destacar el grup dels ardèids, amb un total de 30 bernats pescaires (19 l’any passat), 3 agrons blancs (com l’any passat), 13 martinets blancs (un menys que l’any passat) i un total de 796 esplugabous, gairebé un centenar menys que l’any passat (886), xifra que consolida la tendència a la baixa d’aquest ajocador -fa quatre anys se n’hi comptava aproximadament un miler, i des de l’any 1999 al 2002 la xifra havia sobrepassat sempre els 1.500 individus. En canvi, pel que fa els corb marins que s’ajoquen a les riberes de l’Illa del Ter a l’alçada de Sarrià, enguany se n’han comptabilitzat 89, pràcticament el mateix nombre que l’any passat (92).
També són destacables altres observacions que, malgrat no produir-se a la ciutat sinó a la resta de comarca tenen força interès, amb rapinyaires com ara l’arpella pàl·lida, l’esmerla o l’esparver d’espatlles negres; o grups importants d’ocells com ara la fredeluga. Des de l’Ateneu es vol agrair, als observadors voluntaris i a la gran afluència de persones que vingué a col·laborar amb el recompte d’esplugabous a l’ajocador de Fontajau, el seu esforç desinteressat, sense el qual no seria possible consolidar seguiments tan necessaris i positius per al coneixement i conservació.
L’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona
Centre cívic – Can Ninetes
C. Santa Eugènia, 146 – CP 17006
> www.ateneunaturalista.org