![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Dissabte -4 de febrer- al matí, al Museu d’Història de la Ciutat de Girona, va tenir lloc un esmorzar i taula rodona sobre els Moviments socials, lluita política i comunicació visual contrahegemònica en la Girona del Grup Praxis 75 amb els artistes i altres protagonistes de les mobilitzacions socials i polítiques contràries al règim de Franco, a Girona.
Van participar Jordi Creixans, veí de de Ter, exmembre de CCOO, Bandera Roja (BR) i del col·lectiu El Pes de la Palla; Manel Barbero, exmembre de la Unió Democràtica de Soldats i del Comitè per la Pau i el Desarmament de Girona; Xavier Corominas, exmembre de CCOO, BR i Nacionalistes d’Esquerra; Joan Daunis, veí de i membre del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN); Mon Marquès (d’aniversari), membre de Justícia i Pau; Joan Miró, exmembre del Partit del Treball i antic regidor del PSUC de l’Ajuntament de Girona (Eudald Carbonell, exmembre del PSUC, es va disculpar per no poder assistir-hi); Pitu Planas, exmembre del Grup de Defensa del Medi Ambient, del Col·lectiu Ecologista de Girona i de la Coordinadora N-II per l’autopista, editor de La Fullacara; Lluís Bosch Martí i Bep Marquès, membres del Grup Praxis 75 (1975-1990); Manel Mesquita (en qualitat de moderador), veí de la i editor d’eldimoni.com (finalista dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola); i bona part del públic assistent (Jaume Juher, Joan Barberà, Pere Montalban, Xevi Planas, Jordi Navarro, Marcel Dalmau…). Els enyorats Enric Marquès, eugenial i fill de la, i Damià Escuder també hi van ser presents en el record.
El Grup Praxis 75, format per Bosch Martí i Marquès, es va constituir poc abans de la mort de Franco, en un context de progressiva mobilització de les forces socials i polítiques contràries al règim totalitari i partidàries d’avançar cap a una nova societat lliure i igualitària. La seva activitat es va estendre al llarg dels anys vuitanta del segle passat. L’exposició Grup Praxis 75 (1975-1990). Una guerrilla comunicativa es pot visitar al Museu d’Història de Girona fins al proper diumenge -12 de febrer- i Narcís Selles, veí del·Devesa i historiador de l’art, és el curador de l’expo.
Els dos artistes, Bosch Martí i Marquès, han estat recentment guardonats en la tercera edició dels premis Bonart. El curador responsable del projecte, Selles, també és candidat al premi a la millor exposició de recerca històrica de Catalunya, que atorga l’Associació Catalana de Crítics d’Art. Els membres del Grup Praxis 75 han fet donació de part dels seu fons, cent seixanta-nou obres amb temàtica relacionada amb la ciutat de Girona, a l’Ajuntament de Girona, amb destí al fons d’art del Museu d’Història de la Ciutat.
A l’acte del passat dissabte -4 de febrer- es va fer una breu pinzellada dels grups i moviments en que van militar els convidats i, des d’aquesta experiència, es va tractar de projectar llum cap a la situació general i les dinàmiques del moment i el paper del Grup Praxis 75 en aquell context.
Sobre la representació simbòlica dels projectes socials i polítics es va mirar de plantejar la qüestió de qui és qui n’ha de construir la imatge o les imatges dels nous projectes sociopolítics: avui, en el món instituït, gairebé ho fan tot les agències de màrqueting i publicitat, però els moviments d’aspiració emancipadora no haurien de constituir en el seu si uns equips específics d’artistes, comunicadors i intel·lectuals afins que, dotats amb mitjans i tècniques modernes, anessin més enllà, des d’un punt de vista creatiu, dels models tecnocratistes o tecno-artistes?
Sobre la relació entre els moviments socials d’ahir i els d’avui va quedar per respondre com fer que les lluites sectorials no s’exhaureixin en elles mateixes i passin a dinamitzar processos de transformació més globals.