![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Fa uns dies editava les fotos d’un article de Jordi Vilamitjana, publicat al Diari de Girona, en el qual expressava la seva preocupació per la creixent deixadesa d’alguns sectors de les Hortes de de Ter, que darrerament han estat víctimes de brètols i verros que hi aboquen tot tipus de residus amb impunitat. D’altres mals que l’articulista denunciava era el creixement de vegetació en parcel·les abandonades o la invasió de cotxes que hi busquen aparcament. [FOTOS: CRISTINA BURRASSÓ, veïna de Santa Eugènia de Ter i de les hortes]
Les Hortes de, les nostres hortes, són un espai rururbà i com a tal pateixen tots els efectes negatius d’aquesta tipologia d’espais rurals que circumden la perifèria urbana i que esdevenen espais de transició. Espais conreables amenaçats pel risc potencial de quedar engolits per la ciutat, ja sigui en forma de parcel·les urbanitzables, com a suport per a infraestructures o com a abocador improvisat.
Recentment, una moció al Ple de l’Ajuntament de Girona ha descartat la possibilitat de construir-hi un vial que les havia de travessar de ple i fa uns anys es va aprovar un Pla especial que ha vetllat pel manteniment de les Hortes.
Però la guerra per les Hortes de no està guanyada, hi queda molta feina fer (no només en termes legals, que s’ha de potenciar i ampliar el Pla especial d’una banda i de l’altre s’ha de guanyar definitivament la batalla contra el vial, tant a Girona com a Salt!). I treballar per evitar-ne la degradació en alguns dels diferents sectors que les integren és una batalla més de les moltes que s’hauran de lliurar, si és que les volem preservar a llarg termini.
Sempre he pensat que la ciutadania, el poble, la societat civil… hi té molt a dir, no només les administracions, que també! Per això sóc dels que crec que la millor arma per cuidar aquest espai és el treball, això és gent que les treballi i les llauri, hortolans, pagesos, ja sigui a temps parcial o total. La millor manera d’evitar l’abandonament i degradació de les hortes passa per posar en valor el territori i treballar-lo, i per això calen gironins i gironines disposats a passar-hi hores.
Fa gairebé un parell de dècades, molts ciutadans van tirar endavant una iniciativa per netejar abocadors als boscos de la comarca del Gironès i amb el suport del Consell Comarcal van recuperar una pila d’espais degradats. Aquesta és una arma ciutadana que ens pot fer molt de servei en benefici del territori; proposo que seguint aquest exemple es faci a Girona una jornada voluntària de neteja i defensa de les Hortes de. Seguint la millor tradició obrerista de la transició, en que la ciutadania col·laborava i s’implicava a fons per tal de millorar els barris, les voreres, els carrers, el clavegueram, l’escola, la biblioteca… l’entorn.
En aquest sentit, al barri de, com a tants d’altres barris de la ciutat, hi ha un potent teixit associatiu que pot ajudar vehicular una iniciativa d’aquest tipus. Que quedi clar també que iniciatives d’aquest tipus no eximeixen a l’administració competent de les seves pròpies responsabilitats. En aquest cas, l’Ajuntament de Girona ha de fer tots els possibles per vetllar per l’espai, prestant els serveis de neteja i manteniment que calguin i oferint suport als voluntaris i voluntàries que aposten per defensar el territori i cuidar-lo.
La iniciativa es pot traslladar a d’altres indrets de la ciutat de Girona que també han patit els efectes de la degradació urbana, com ara Taialà, Domeny, Campdorà, Sant Ponç, Avellaneda… que compten amb paratges fantàstics malauradament abandonats i farcits de deixalles.
Jordi Navarro i Morera és fill d’hortolà de i regidor de l’Ajuntament de Girona del grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Girona