![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Dissabte -23 de maig- a les 6 de la tarda, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Girona organitza un seminari que porta per títol La repressió en el primer franquisme i que serà impartit per Jaume Fabre, professor d’Història Contemporània. L’acte se celebra al local de la CUP, a la pujada Sant Domènec, 9 de Girona.
Aquest any n’ha fet 70 des que les tropes franquistes van ocupar el Principat de Catalunya. El 1939 fou el tret d’inici d’una dictadura que segà les vides de centenars de republicans i lliurepensadors. A la ciutat de Girona, durant els primers temps del règim, foren afusellades unes 520 persones. Però la repressió, especialment entre 1939 i 1953, fou cruenta en molts altres àmbits. La censura mediàtica, lingüística i cultural volgué desfer amb celeritat les victòries populars dels temps de la República.
Jaume Fabre*, estudiós de l’ocupació franquista a Catalunya, ens explicarà com prosseguí la vida d’aquells i aquelles catalanes que van quedar-se al país després de 1939; quines foren les estratègies repressives del franquisme i com hi sobrevisqué la població. Fabre és periodista, col·laborador d’eldimoni.com i ha estat professor d’Història a l’ensenyament secundari. Fa pocs anys va publicar la seva tesi doctoral sobre aquest període: Els que es van quedar. 1939: Barcelona, ciutat ocupada (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2003). Recentment també ha editat La presó també era a fora. Dones i nens víctimes de la postguerra (Ara Llibres, 2007).
*Jaume Fabre és autor, entre altres llibres, de «Girona entre 4 rius»
i de «Guia d’escultures al carrer (Itineraris a peu i amb cotxe)», editats per l’Ajuntament de Girona
Jordi Navarro és portaveu de la CUP (Candidatura d’Unitat Popular) i fill d’hortolà de