![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Han estat testimonis de la indústria tèxtil del país i un dels múltiples exemples de l’ús de la força hidràulica per fer funcionar tota una fàbrica. Ara la rehabilitació de l’antiga fàbrica tèxtil Marfà, al barri de de Girona, permetrà també recuperar i restaurar les màquines que encara hi havia al taller de la fàbrica, situat a pocs metres de la nau principal. L’objectiu és que amb la restauració tota aquesta maquinària recuperi la seva esplendor per donar-li un ús pedagògic per a escolars o ciutadans interessats en aquest ric patrimoni industrial que s’amaga en aquest rerefons de la Marfà.
Albert Martínez, el responsable de Mecánicas Palomeras, empresa encarregada de la restauració de les màquines, assegura que «són peces úniques que només es troben a museus, són història viva de la mecànica». Els anys en desús i l’entrada d’aigua per un malmès sostre ha deixat la seva marca a les màquines, però Martínez és optimista en comprovar que «totes sembla que giren; si es volgués podrien tornar a funcionar, segurament». El que les converteix en peces de museu és que totes estaven enllaçades amb unes corretges de cuir a l’embarrat, que girava gràcies a la força de l’aigua i «feia funcionar tantes màquines com es volgués; en canvi, ara es posen tants motors com facin falta». Una altra característica interessant era la possibilitat de canviar de marxa gràcies a una mena de pinyons de bicicleta que variaven la velocitat i permetien adequar-la en cada moment a la peça que s’estava fent.
La setmana passada es van desclavar les màquines per iniciar el procés de trasllat, una operació complicada si es té en compte que les màquines més grans són de ferro massís. Entre les peces del taller també hi destaquen una fornal amb injecció d’aire que servia per poder treballar les peces de ferro o canviar-ne la forma, així com una trepadora per al ferro que era feta per a un esquerrà. Els dos torns i una fresadora ocupen la part central del taller, on hi ha una llarga estanteria amb peces de la turbina i de les màquines tèxtils que tenia l’antiga fàbrica Marfà.
L’empresa responsable explica que el primer que caldrà fer serà treure tot el rovell, comprovar el funcionament i canviar les peces que calgui per poder-les pintar i deixar-les a punt per funcionar. [La contra · El Punt]