/Eugenials
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 17 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.146 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Eugenials > Paco Torres Monsó (1922-2015) | 06·10·2012

La inacabable festa d’en Paco

Eva Vàzquez |

Parlava poc, vivia cap endins”, va escriure Josep Pla respecte del caràcter introvertit d’Aristides Maillol, l’escultor nord-català que sortia a passejar per la riera de Banyuls a omplir-se les butxaques de palets, aquestes pedres batudes pel vent i l’aigua que, a força de ser agredides, friccionades, rebotides d’un lloc a l’altre, acabaven prenent “formes d’una naturalitat prodigiosa” i que Maillol no podia resistir-se a anar acariciant amb la mà mentre caminava, com si entrenés el tacte a ser igual d’autèntic i humil amb el fang de les peces del seu taller. Francesc Torres Monsó (Girona, 7 de novembre de 1922) tenia vint anys quan va arribar-li a les mans un llibret sobre l’obra de Maillol publicat a l’Argentina el 1942, i va tractar-lo com si fos la seva pedra de riu, subratllant-ne frases com si en resseguís les porositats a les butxaques, afegint-hi anotacions al marge amb un llapis molt fi, per por d’alterar algun ordre molt fràgil. “Sempre parteixo d’una figura geomètrica –quadrat, rombe, triangle– perquè aquestes figures són les que millor s’aguanten en l’espai”, declarava en el text l’escultor rossellonès, i el jove gironí, que començava a esculpir les seves primeres peces dins una disciplina encara acadèmica, imperiosament ho subscrivia amb un subratllat doble i impetuós. En canvi, allà on el crític assenyalava una certa deformació dels cossos en Maillol, l’aprenent s’atrevia a posar-ho en dubte amb un interrogant: i si en lloc de sentir-se torturada, la matèria així destruïda assolia algun estat de perfeccionament?

Molts anys després, quan no devia ni recordar les marques que havia deixat en aquell llibre, va regalar-lo al seu veí, amic i “afillat”, el també escultor Pep Admetlla, que va guardar-lo a la seva biblioteca com un tresor al qual irresistiblement allargava sempre la mà, “com un cec que a les palpentes busqués una energia amagada a l’interior”. Era, doncs, inevitable, que aquest llibre, on el jove Torres Monsó ja exposava unes intencions a les quals ha estat lleial tota la vida, acabés servint de punt de referència de les exposicions que el mateix Admetlla i la directora artística de la Fundació Vila Casas, Glòria Bosch, han estat preparant els últims tres anys per celebrar el norantè aniversari de l’artista gironí. No volen sentir a parlar ni d’antològica ni d’homenatge, potser perquè, com diu Ametlla, entre amics no els cal ni tan sols felicitar-se per l’aniversari. El regal, en realitat, l’ofrena ell, “per acollir-nos al seu món”, afegeix Glòria Bosch, emocionada per la proximitat d’aquest escèptic gairebé sord i amb un ull cec, un Polifem tutelar, que l’escriptor Rafael Argullol, en el text que obre el catàleg de l’exposició de Can Mario, emparenta amb Brancusi, Henry Moore, Julio González o Chillida i qualifica la seva obra com “una de les aventures més audaces i creatives de l’escultura contemporània”. Torres Monsó, que continua vivint discretament, quasi proletàriament, a la mateixa casa de de sempre, es posa les mans al cap. La seva divisa o ha estat altra que aquest “anar fent” tan de pagès, tan planià, que ha acabat servint de títol a l’exposició que s’inaugura avui a Can Mario (19.30h), a partir d’una selecció de maquetes i peces de totes les èpoques –algunes d’inèdites, com la Dona caminant (1966) de la imatge superior–, així com el llarg i fructífer diàleg entre Pla, Maillol i ell mateix articula el muntatge que presenta, també avui (18.30h), la Fundació Pla. La festa s’allargarà encara tot l’any vinent, sota els ulls afuats, perplexos, entendrits, d’aquest home que també parla poc, viu cap endins. [El Punt Avui]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)