![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
EL PUNT > La 1a fase de la frontissa de podria iniciar-se als mesos de febrer o març de 2009, segons les previsions de l’equip de govern. L’Ajuntament de Girona situa a finals de 2010 la conclusió global d’aquest important projecte urbanístic inclòs en el Pla de barris Santa Eugènia·Can Gibert del Pla. La frontissa unirà amb un vial d’un carril per a cada sentit de circulació la zona del pg. d’Olot amb el c. Costabona. El projecte preveu la construcció d’un aparcament subterrani per a uns 360 vehicles, a més de la disposició de dues pistes esportives. La frontissa ha de servir per reordenar l’espai actual creant diverses zones lliures i amb molt d’arbrat per fomentar la cohesió social i la vida dels veïns al barri.
La junta de govern de Girona va aprovar inicialment la 1a fase del projecte d’urbanització de la frontissa de. Es tracta del tram entre el c. Costabona i l’av. Santa Eugènia, que segons el regidor d’Urbanisme podria posar-se a licitació a principi de l’any 2009 i permetre que les obres d’aquest tram estiguessin en marxa al febrer o març de l’any que ve.
Aquest primer tram tindrà un cost superior al milió d’€ i servirà per reorganitzar un espai de 6.681 m2. El vial central se situarà a nivell alçat i amb una limitació de la velocitat a 30 km/h per garantir l’alentiment del trànsit. Tot aquest sector s’adequarà amb grans espais lliures amb jocs infantils i espais amb paviment tou de sauló que permetran fer vida social al sector, que també serà una zona de transició cap a la sèquia i les Hortes de. Les fases 2a i 3a s’aprovaran conjuntament i s’executaran paral·lelament, ja que afecten l’espai entre la rotonda del pg. d’Olot i el c. Santa Eugènia. En el tram central és on es preveuen construir un aparcament subterrani i dues pistes esportives (una pista de bàsquet i una de futbol sala). Tot el projecte tindrà un cost superior als 3 milions d’€, deixant de banda el cost per construir l’aparcament. La nova frontissa incorporarà un carril bici a tot el sector i molt d’arbrat per naturalitzar tot aquest espai fronterer al terme municipal de Salt. La previsió del consistori és que tot el projecte pugui estar enllestit a finals de 2010, bàsicament perquè dos dels trams s’inclouen en el Pla de barris, en què Girona demanarà una pròrroga d’un any al Govern.
La frontissa de millorarà el trànsit a tot el sector i ha de ser un estímul per potenciar la vida al barri. El nou vial seccionarà l’actual c. Maçana, una via molt utilitzada per molts dels veïns d’aquest sector i amb un gran volum de trànsit. Per aquest motiu, la nova ordenació de tot l’espai s’ha pensat bàsicament per a l’ús i el gaudi dels veïns, pensant en zones per a infants o adults, altres per a més joves i adolescents, i zones de transició entre l’espai urbà i la zona de les Hortes de. La nova via també ha de millorar el lligam i la connexió entre els municipis de Salt i Girona, com un element clau per millorar la qualitat urbana d’aquest entorn, així com la regeneració d’un barri amb necessitats socials evidents. El nou aparcament subterrani tindrà unes característiques de concessió especial, ja que l’ús d’aquest aparcament serà sobretot dels veïns, un fet que implicarà poca rotació de vehicles a l’aparcament. El projecte també inclou una 4a fase a l’altre costat de la rotonda respecte a la qual encara no hi ha pressupost ni se sap quina actuació s’hi farà. Una part de l’actuació entra en el terme municipal de Salt i ja s’ha tramitat la proposta al consistori saltenc per si cal fer-hi algun canvi.
La frontissa de també va tenir un procés participatiu controvertit, ja que la Generalitat va premiar l’experiència com a model dins de Catalunya, al mateix temps que els veïns de la zona es queixaven del desenvolupament del procés i reclamaven al consistori que retornessin el premi obtingut. [El Punt]