/Eugenials
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 10 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.139 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Eugenials > Enric Marquès (1931-1994) | 05·09·2004

La descoberta d’una vocació

Narcís-Jordi Aragó |

Els treballs preparatoris d’un llibre sobre l’Enric Marquès han fet possible una experiència extraordinària: la de refer tot sencer el diàleg epistolar mantingut entre ell i els responsables del setmanari Presència al llarg de vuit anys (1967-1975), amb més de seixanta comunicacions. Retrobar les dues col·leccions de cartes, reunir-les, ordenar-les i confrontar-les ha permès de reconstruir l’inici i les fases successives d’un fet clau en la vida de l’Enric, la descoberta insospitada, per part d’ell mateix, de la seva veritable vocació: la de comunicador i forjador d’opinió.

Als vint-i-cinc anys, l’Enric havia fugit de la Girona que l’ofegava i el corsecava. Quan ja feia deu anys que vivia a París, el 1967, un grup de gironins encetàvem una nova etapa de Presència i, a l’hora de buscar nous col·laboradors, en Joan Ribas va pensar en ell i li va escriure per proposar-li la seva participació. L’Enric tenia molts recels sobre la majoria dels components del nou equip, però després d’algunes vacil·lacions va optar per acceptar el repte. A partir d’aquell dia, la seva vida canviaria de sentit. Ja no seria més un pintor que «pinta i prou», a la manera de Nonell, sinó un pintor que escriu, transformat a poc a poc en un escriptor que pinta i, finalment, en un artista que comunica, tant amb la pintura com amb l’escriptura. És així com va estrenar un ofici que seria definitivament el seu.

A Presència, amb el pseudònim d’Eugeni Ribalta, l’Enric Marquès hi va escriure tres-cents articles, molts d’ells il·lustrats amb dibuixos, collages i gravats expressius de la seva voluntat de comunicació. Amb aquella conjunció estreta de text i d’imatge, buscava l’eficàcia del periodisme i la utilitat de l’art: la connexió amb la vida i amb el món real, l’explicació i la plasmació gràfica dels esdeveniments, dels conflictes i de les utopies. D’aquesta manera va deixar una petjada profunda en els continguts i en el to -en el cos i en l’esperit- del setmanari.

L’any 1975 -any decisiu per a tots-, l’Enric Marquès va tornar definitivament a Girona, carregat d’il·lusions i d’energies potenciades pel moment polític del país. Sense els vuit anys previs d’activisme a Presència, potser hauria estat rebut com un desconegut o un estrany. Però els mèrits contrets amb aquell lligam li van donar l’autoritat moral indispensable per encapçalar la dinamització i el compromís del col·lectiu artístic gironí i per encapçalar, en aquells moments històrics, un conjunt excepcional d’accions artísticopolítiques en el marc de l’Assemblea Democràtica d’Artistes de la ciutat.

En aquest punt culminant de la seva trajectòria, l’Enric va assolir amb plenitud la condició d’artista comunicador, implicat en la conscienciació i en la transformació de l’entorn. Va tocar amb la punta dels dits, per un temps efímer, aquell ideal que havia intuït l’any 1971 en un escrit inèdit: «Acostar l’art al poble en formes modificades, científiques o ingènues, dramàtiques o festives; en fi, retrobar el filó de la Comunicació.» Des d’aquell moment fins al de la seva mort, va cremar totes les energies en la mateixa direcció. El vent d’aquell ideal inassolible va fer crepitar fins a l’últim alè les flames del seu foc creador. [El Punt]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)