|
Josep Maria Fàbregas, un exprofessor de català de la UdG, va deixar per motius de feina la seva Llagostera natal el 1978. Es va comprar un dels primers pisos que es van construir a l’avui superpoblat carrer Pare Coll. Tant ell com la seva dona, arbucienca, es van enamorar del “per les seves característiques semblants a un poble: amb l’església, les seves casetes i la seva plaça porticada amb el Centre cívic”. S’hi va integrar tant que està dirigint el grup de teatre amateur del barri, Facom9teatre.
– «Com actor, una mica. Amb el grup excursionista de Llagostera, Bellmatí, havia fet de tot: vetllades, esquetxos, Els pastorets entre d’altres, però -en canvi- no tenia cap experiència ni formació com a director de teatre.»
– «Fa uns anys, entre el 1988 i el 1990, a
– «El principi només fèiem Els pastorets. Després la Comissió de festes ens va demanar que actuéssim a la Festa Major. Però l’any passat ens van oferir portar la nostra versió d’El malalt imaginari a altres pobles, la vàrem fer sis vegades! També estem dins el Teatre als barris de Girona, que l’integrem els sis grups amateurs que hi ha a la ciutat.»
– «Sí, perquè amb les noves grades retràctils, la gent s’hi sent molt més còmode. Tenim vestidors nous equipats amb lavabos i dutxes, que abans no teníem. Ara, podem fer intercanvis amb altres companyies que ens ho demanin.»
– «L’actor neix, però també es fa. És com qualsevol altre ofici. Tothom en pot fer s’hi s’ho proposa, en un o altre nivell.»
– «El Galliner no el conec massa a fons. Però em sembla que fan una bona tasca. Ja que per la meva experiència com a docent crec que a les escoles s’hi hauria d’introduir el teatre com a assignatura i també els escacs.»
– «Perquè amb les dues activitats es desenvolupa la ment i es creix com a persona. Els escacs t’obliguen a planificar les teves accions. El teatre t’ajuda a expressar-te bé i a millorar la comunicació amb la gent.»
– «A la llarga en poden sortir de molts bons. De fet en el nostre grup n’han sortit dos o tres que estan en un camp professional o semiprofessional. El teatre amateur cada cop té més força.»
– «No el conec massa. Només com a espectador. Però el considero molt important, ja que et permet veure el teatre amb altres llenguatges i això és enriquidor. Potser el programa és massa apretat i es fa en una mala època com és finals d’agost. Nosaltres no ens hem plantejat demanar de participar-hi per aquest motiu.»
– «Nosaltres no ens podem queixar. Però, en general, caldrien més subvencions per part d’ajuntaments i diputacions. Hem parlat amb altres grups que ho reivindiquen, ja que hi ha molts costos per cobrir. La cultura està poc subvencionada.»
– «És un festival molt valuós per la qualitat teatral que ofereix. Si he de ser crític en algun aspecte, seria amb les dificultats per aconseguir una bona entrada i que el seu cost potser és una mica massa elevat. Poder veure Temporada Alta és molt important, però una bona alternativa és el teatre amateur.» [El Punt · Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web elpunt.cat per Joel Medir, estudiant en pràctiques del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic]
> Salvador Sunyer, a
«Temporada Alta és una excepció en el panorama català»
Joel Medir i Hereu és veí de la