|
O alguna cosa no lliga o és que no volem veure el que és evident. En el primer dels supòsits, pequem de poc exigents i en el segon, és la innocència la que ens guanya. Si “formar” és “educar” i “educar”, diuen els diccionaris de l’acadèmia, és “ajudar” i “transmetre” coneixements o valors; i si el prefix “in-” indica “negació o privació”… per què “informar” no significa el que tot indica i el que realment significa a la pràctica i punt? Fora caretes, prou d’eufemismes. Pequem tot l’any. Que els innocents ja tenen el seu dia. Denunciem l’acadèmia. Primer, anem pels diccionari. Freire mai acceptaria aquella definició arcaica que vincula educació amb transmissió; per a Freire el coneixement no es transmet, està en permanent construcció; l’acte educatiu no consisteix en una “transmissió de coneixements”, és el plaer comú de la construcció d’un món comú. I, després, a pels informadors, pomposament autoanomenats periodistes i transmissors. (A la resta dels mortals els reserven el paper de receptors, passius. Vella litúrgia impartida -amb arguments- a la sacrosanta universitat.) Prou d’acceptar que la pràctica educativa ha de limitar-se únicament a la lectura de la paraula, a la lectura del text; sinó -com deia Freire- ha d’incloure la lectura del context, la lectura del món. Aquí és on rau la responsabilitat que tenen els traficants de la informació en la configuració d’aquell context citat. Però els dies dels que d’una manera professional (ens) procuren notícies han arribat a la fi, finalment. La consciència i la ciència sumades, multipliquen i trenquen la divisió transmissor/receptor. Pregunteu a la xarxa, nou principi informatiu/formatiu.
A Concepción (Xile), a Bío-Bío La Radio, el programa El Informador (1973-2004) s’inicia amb la cunya “l’home que no està informat no pot tenir opinió”, i finalitza així: “qui no té opinió no pot prendre decisions”. Ensenyar, aprendre, e-informar-se, salvar-se.
Formació: Acció de formar; l’efecte. / Formar: Educar. Instruir (algú) en tècniques i habilitats que s’usen en una professió. Posar en ordre, arranjar (un cos de tropes) en una forma determinada. Acudir al treball o a un altre lloc d’assistència obligatòria. / Educar: Ajudar (algú) a desenvolupar les seves facultats físiques, morals i intel·lectuals. Transmetre (a algú) coneixements, actituds, valors o formes de cultura. Desenvolupar i perfeccionar (una capacitat o una qualitat). Acostumar (un animal) a actuar d’una manera determinada. Habituar (un òrgan) a una funció determinada. / In- [o im-, o il-, o ir-]: Prefix que indica negació o privació del radical al qual s’adjunta. / Informar: Posar (algú) al corrent d’alguna cosa, donar-ne notícia (a algú). Procurar-se notícies entorn d’algú o d’alguna cosa. Els fiscals i els advocats, parlar en compliment de llur càrrec. Dotar de forma (alguna cosa), ésser-ne el principi formatiu.