![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Ja fa tres anys que l’Ajuntament de Girona, per mitjà del programa de recursos educatius que es gestiona des de La Caseta de la Devesa, ofereix la possibilitat de participar en el projecte Hort i cultura, que té com a objectiu principal donar suport als centres educatius de Girona per tirar endavant el seu projecte escolar d’hort, ja siguin horts urbans o horts tradicionals.
Els horts dels centres escolars són un instrument motivador per treballar valors com el respecte, la col·laboració, la interculturalitat i la responsabilitat. El projecte pretén fomentar l’horticultura ecològica a la ciutat, sensibilitzar cap a una cultura més sostenible i facilitar la formació dels equips docents per organitzar i gestionar el seu hort ecològic.
Allò que va néixer el primer any com un petit assessorament als mestres responsables de l’hort de l’escola, ha agafat envergadura i aquest any, a més de l’assessorament, la Caseta de la Devesa ha organitzat un seguit d’activitats al voltant del tema de l’horticultura escolar ecològica. Així, es va celebrar una jornada, organitzada conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat, sobre horts ecològics escolars a Girona que va aplegar més d’un centenar de persones interessades pel tema i provinents de camps molt diversos: hi havia docents, però també professionals de la restauració i de la salut, biòlegs, naturalistes, gent gran, etc.
També s’han muntat dues exposicions, una d’elles relacionada amb les Hortes de de Ter i una altra sobre els aliments ecològics. S’ha organitzat un curs de formació per a mestres interessats pel tema dels horts ecològics. S’ha iniciat un interessant projecte d’aprenentatge i servei dins del qual alumnes de secundària van a una escola bressol a ajudar als nens i nenes a portar el seu hort. També s’ha organitzat un concurs d’amanides d’abast familiar. I a la web de la Caseta [girona.cat/caseta] hi ha l’espai virtual Mostra d’horts ecològics escolars on els centres participants en el projecte exposen imatges i textos referents al seu hort.
També relacionat amb tot el projecte, es disposa d’un dia el mes de maig per anar al mercat del Lleó, on els nens i nenes posen parada i venen a la ciutadania les verdures i les hortalisses que han fet créixer durant el curs als seus horts escolars.
Aquest curs 2009-10 participen a Hort i cultura un total de 18 centres: 14 escoles de primària i 4 instituts. Com a novetat, cal fer esment de l’obertura al públic de l’hort de l’escola Eiximenis, en representació de tots els centres participants, durant els dies de la mostra Girona, temps de flors.