|
El periòdic-e El ha tingut accés al contingut del document lliurat -el passat 6 de novembre- per la Mancomunitat·Can Gibert del Pla a alcaldia i a la regidoria del sector, ara fa tres mesos, i que recull la proposta de cogestió per a l’actual Centre cívic de (Can Ninetes) per les associacions i veïns del sector.
La Mancomunitat, que aplega una trentena d’entitats i col·lectius veïnals del territori de de Ter, va treballar la proposta -que El reprodueix- arran d’una trobada convocada per l’alcalde Puigdemont per “pactar amb els veïns l’ús de la nova Marfà” [aquest va ser el titular de premsa d’uns dies abans, del 30 d’agost de 2011] realitzada a el 6 de setembre de l’any passat amb la participació de diversos regidors de l’equip de govern (Madrenas, Berloso) així com la presència de nombrosos responsables tècnics (Riera, Sais, Just, Martinell, Ventura) de diferents àrees de l’ajuntament (gerència, cultura, serveis socials). [FOTOS: EL DIMONI · 06·11·2011]
En aquestra reunió [fotos], la participació activa dels diversos representants (presidents, secretaris, membres de juntes, socis) de les entitats varen expressar el que pensaven hauria de representar la nova Marfà per a i i el paper que hauria de protagonitzar d’ara en endavant.
xirois
La proposta de cogestió de no fa res més que desenvolupar un dels apartats del document de prioritats per al sector de la Mancomunitat fet públic l’abril de 2011 i que va servir de guió per al debat de les eleccions municipals convocat per la Mancomunitat a sota el format de 59 segons per 4 anys: Santa Eugènia·Can Gibert pregunta als candidats a l’Ajuntament de Girona:
“La vida i els projectes de les entitats necessiten equipaments. No es fa res sense espais. 10.1. Reconvertir en locals i espais comuns per a les entitats, donada la necessitat que tenen les entitats d’espais amplis i oberts. Un espai gestionat principalment per les pròpies entitats i associacions. 10.2. Participar en la planificació i distribució d’espais de la Marfà. Reformulació del Pla d’usos. Possibilitat que molts cursos i actes culturals es puguin fer a la Marfà. La Marfà ha ser un equipament de barri. 10.3. Demanda d’un espai gran on s’hi pugui albergar un teatre i/o sala polivalent a fi de facilitar espais col·lectius grans per exercitar, assajar i presentar activitats artístiques, culturals i lúdiques (assaig de corals, grups de percussió, circ, teatre, concerts, campionats d’escacs, tornejos de botifarra, conferències, visualització col·lectiva de partits de futbol i altres espectacles, celebració d’assemblees, quines, teatre, etc.).”
El ha sabut de la sorpresa de la Mancomunitat en llegir a la premsa local que “l’equip de govern està estudiant que l’antiga seu de la Biblioteca Salvador Allende es pugui convertir en un hotel d’entitats. Amb la proposta es vol satisfer la demanda de les associacions de veïns i entitats del barri, que inicialment havien demanat poder gestionar, però el govern apostaria més per la cogestió de l’antiga biblioteca”, especialment quan la proposta d’adaptar l’antiga seu de la biblioteca també quedava recollida a les prioritats de la Mancomunitat com a local per als joves del sector (6è punt).
Posats en contacte amb la regidoria dels barris·Can Gibert, el passat dia 17 de novembre, la resposta ha estat aquesta: “Des de l’Ajuntament, i amb els diferents tècnics dels departaments afectats, encara estem estudiant la vostra proposta, tal i com em vaig comprometre. Ja hem tingut diferents reunions. Quan tinguem més clars tots els termes, serà el moment de tenir la reunió amb vosaltres per debatre en profunditat. Tot, es farà, tal i com ja vàrem acordar. Quan ho tinguem apunt, ja us ho comunicaré.” Ha passat un mes.
pàrquings
Des de els seus inicis, el projecte de la Xarxa dels Centres cívics de l’Ajuntament de Girona es va plantejar com un dels seus objectius la creació/recolzament de/a les diferents entitats i associacions dels diversos barris de la ciutat de Girona. En el cas de, aquest objectiu s’ha anat desenvolupant per la vitalitat de les mateixes associacions i entitats i -també- gràcies a la pròpia labor del Centre cívic de i a la dinàmica generada -des de fa 10 anys- pel Pla Educació i Convivència (PEiC) de·Sant Narcís. Aquest valor afegit ha desembocat en una xarxa creixent d’associacions i entitats, darrerament mancomunades entre elles, que està generant un debat que obliga a replantejar-se els objectius inicials dels centres cívics en el cas de. Aquest fet hauria de ser un motiu per pensar que s’ha fet bé la feina i que ara cal donar nous passos.
Aquest procés coincideix amb un canvi de rumb polític en el govern de la ciutat de Girona que està permetent portar a terme noves iniciatives i projectes com el que presentem.
Principis que haurien de regir la gestió comunitària de
Gestió transparent, compartida i en igualtat de condicions entre totes les entitats i associacions, a través de la Mancomunitat·Can Gibert del Pla.
Tenir com objectiu comú el servei a la comunitat i els seus veïns i veïnes, potenciant i prioritzant aquelles iniciatives encaminades a la millora de la qualitat de vida del sector.
Reforçar la xarxa associativa del territori, animant a la creació de noves entitats i fomentant la participació de les entitats i dels veïns i veïnes particulars amb inquietuds socials i comunitàries.
Potenciar a espais comuns de trobada per parlar, per impartir tallers espontanis, per intercanviar coneixements i experiències, per celebrar aniversaris i festes, per passar una estona…
Fer de la responsabilitat i el respecte a l’organització pactada, els principis rectors del funcionament de. Evitar la burocratització de la gestió, alliberant de forma àgil espais i horaris en funció de les activitats plantejades.
Participar i implicar-se en la dinàmica del nou Centre cívic (la nova Marfà) i d’altres centres cívics, així com dels equipaments culturals i socials de la ciutat de Girona, buscant formules de coordinació i col·laboració.
Plantejaments d’organització
Crear una Comissió de gestió rotativa representativa de la Mancomunitat·Can Gibert del Pla. Anualment, establir uns objectius, programació i activitats comunes, que s’anirien revisant mensualment.
Establir una reunió mensual d’organització interna i plantejament de les activitats previstes per cada entitat, així com de reserva d’espais de trobada espontanis. Craer un programa informàtic de reserva d’espais i materials, on cada entitat vagi entrant les seves necessitats. En cas de que es programin més activitats en el mateix espai i/o horari establir un sistema de mediació i de priorització entre les entitats afectades.
Obrir els espais a veïns i veïnes no pertanyents a cap entitat per organitzar les seves iniciatives i activitats, sempre que estiguin avalats per alguna entitat o associació de la Mancomunitat. Quan es parli de reserva d’espais també s’ha pensar en els espais de la nova Marfà, que s’hauran de negociar amb el director i Consell del Centre cívic (Marfà) amb l’antelació suficient.
Es partirà del principi que les activitats haurien de ser gratuïtes i obertes (menys les activitats internes que cada entitat determini). Per garantir la gratuïtat (tret de casos excepcionals) de les activitats s’hauria de negociar amb les àrees corresponents de l’Ajuntament i altres administracions i plans, el seu suport econòmic. Igualment, fomentar el concepte d’autofinançament a través de les campanyes econòmiques que impulsin les entitats (quines, loteria, recaptació del bar…).
Preveure espais suficients de magatzem per a cada entitat, tant a com a la nova Marfà. Cada entitat disposaria d’un joc de claus complert i d’un codi propi per accedir a.
Sobre les activitats
Activitats infantils: tallers, festes, espectacles, ludoteca… Activitats juvenils: espais de trobada, celebracions, tallers artístics i lúdics… Activitats artístiques i culturals: assajos de teatre, dissabtes eugenials, jams musicals, exposicions i tallers artístics… Festes i trobades informals: sopars, celebracions conjuntes, visió de partits de futbol… Conferències, taules rodones, cursos… Reunions, de comunitat, d’entitats, d’assemblees de veïns…
Sobre els espais
En principi, els espais seran polivalents: 1 espai-taller de publicitat i documentació, internet, arxiu per a la documentació, taller per a la confecció de cartells, revistes, díptics… 1 espai-bar a gestionar per la entitat organitzadora de l’activitat… 1 espai de trobada (hall) amb diaris i revistes, tv, reproductor cd i dvd, jocs de taula… Espais al Centre cívic de: sala polivalent, ludoteca a l’espai de la biblioteca, sala de cos, sales d’assaig musical…
Coordinació Can Ninetes (Mancomunitat) – Marfà (Centre cívic)
S’haurien d’establir mecanismes de coordinació mútua i col·laboració entre els espais de (Mancomunitat) i la Marfà (Centre cívic), així com l’establiment d’activitats i projectes comuns cogestionats, que aproparien entitats i administració per aconseguir objectius i fites consensuades.
Conveni / model probable
Com a apunt final: la fórmula de conveni signat per les parts implicades (Ajuntament / Mancomunitat) seria el model a aplicar. L’exemple de la relació contractual de la Coordinadora d’ONG Solidàries amb l’Ajuntament, en el marc del Consell municipal de Solidaritat i Cooperació, per a l’utilització de l’espai actual que gestiona la Coordinadora, i anteriorment de L’Estació Jove, seria un referent a tenir en consideració.