![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Ha tingut lloc a l’Ateneu Barcelonès la presentació de Vuit feministes catalanes entre 1889 i 1976, del catedràtic de la UAB Albert Balcells, historiador especialitzat en moviments socials contemporanis. El llibre ha estat publicat per Rafael Dalmau, editor.
L’obra constitueix una història del feminisme català a través de la trajectòria vital i ideològica de vuit dones catalanes eminents. Són Teresa Claramunt, Dolors Monserdà, Carme Karr, Francesca Bonnemaison, Paulina Pi de la Serra, Mercè Comaposada, Maria Aurèlia Capmany i Aurora Bertrana, nascuda a Girona i vinculada ella i el seu pare -Prudenci Bertrana- al veïnat de la de de Ter, on varen viure un temps.
Totes vuit, des d’ideologies i camps molt diversos, van lluitar amb el seu exemple, amb la seva acció i amb els seus escrits per millorar la situació social del gènere femení.
En l’acte de presentació hi van intervenir l’autor i l’editor, així com la historiadora Susanna Tavera i la poetessa Marta Pessarrodona. Tavera va subratllar com les diverses biografies del llibre col·loquen cada dona en el moment oportú de la història del país i el conjunt permet comprendre l’evolució de la lluita per la igualtat de gènere, i va destacar la síntesi històrica i militant que l’autor en fa a la introducció del llibre. Pessarrodona va repassar la relació entre feminisme i aspectes literaris, especialment per la seva coneixença personal amb Maria Aurèlia Capmany i Paulina Pi de la Serra, dues de les biografiades.