![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El passat dijous -7 d’oct.-, la sala de conferències Rafael Masó de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va acollir la presentació del llibre Ensenyar arquitectura / Aprendre arquitectura que intenta reflectir l’experiència dels infants i dels mestres que han participat en el projecte educatiu del mateix nom coordinat per la Demarcació de Girona, amb el suport del Departament d’Arquitectura i Paisatge de la Generalitat de Catalunya.
La presentació va anir a càrrec de Pere Solà, director General d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya; de Josep Xirgu, inspector en cap dels Serveis Territorials d’Educació a Girona; del president de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Frederic Cabré; així com dels coordinadors del projecte, la mestra i pedagoga Dolors Guix i l’artista Pep Admetlla.
El COAC, a través del Servei Educatiu d’Arquitectura (SEA), va portar a terme en el decurs de 2003 un projecte de sensibilització sobre l’arquitectura a les escoles de primària d’arreu del nostre país que va culminar amb l’edició d’un CD‐ROM pedagògic anomenat Tangram Ville, participant amb ell en el projecte Architecture Education & New Technologyes, dins el marc europeu Cultures2000.
Vists els resultats que es van obtenir, i amb la perspectiva necessària, la Demarcació de Girona del COAC va decidir endegar el curs passat un nou projecte pedagògic, sota el nom Ensenyar arquitectura / Aprendre arquitectura ideat i coordinat per la pedagoga i mestra Dolors Guix i per l’artista eugenial Pep Admetlla, amb la voluntat de que l’arquitectura esdevingui part del coneixement a impartir en els projectes educatius dels centres de primària, de la mateixa manera que ja ho és en les realitats diàries dels alumnes i mestres.
El projecte té dos objectius bàsics: fomentar l’interès i motivar la capacitat crítica dels nens per l’arquitectura, i experimentar amb un element tan clau i abstracte com és l’espai. Per aconseguir‐ho, i essent conscients que a les escoles se’ls hi demana molt i els mestres estan sobresaturats, el projecte es va integrar amb el currículum i cada escola el pot adaptar a la seva pràctica educativa. Així, els nens treballen conceptes com l’espai, l’arquitectura… mentre estudiaven la mesura, els arbres del pati o la sonoritat de l’aula de música, mitjançant el mètode científic: hipòtesis, treball de camp, observació, experimentació, recollida de dades… i conclusions. Tot el que el nen viu i es fa seu, n’és el protagonista i per tant aprèn a conèixer‐ho, a respectar‐ho i estimar‐ho.
Vanessa Masip, del Departament de Comunicació ‐ Demarcació de Girona del COAC