![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
EL PUNT > El principal conflicte per urbanitzar la zona és en el traçat exacte del vial. Els veïns del barri de es van reunir ahir [divendres] al Centre cívic de per debatre les prop de cinquanta propostes que han presentat ells mateixos per reformar urbanísticament la frontissa. Els veïns demanen, per exemple, la creació d’un parc infantil i un carril bici, així com un aparcament subterrani gratuït i un local social. Els principals punts de debat de la jornada van ser el trajecte que seguirà el vial i la creació d’una comissió de seguiment del projecte amb representants elegits d’entre els veïns del barri. L’acte es va tancar sense novetats i el pròxim 5 d’octubre es portarà a terme una altra reunió.
El Centre cívic de de Girona va celebrar ahir una altra jornada de participació ciutadana per definir el projecte per urbanitzar la frontissa de. Aquesta participació pretén promoure el diàleg entre els tècnics i els veïns del barri, i d’aquesta manera aconseguir que el projecte satisfaci tothom. El projecte d’ordenació de la frontissa de és la primera actuació del projecte integral per millorar el barri, i està finançat conjuntament entre la Generalitat i l’Ajuntament de Girona.
Durant aquesta trobada els veïns van debatre la situació actual del barri i van aportar idees per al futur projecte d’urbanització de la frontissa. Entre les novetats que demanen hi ha un aparcament subterrani gratuït, la creació d’un carril bici, una pista de botxes i un passeig que connecti amb les hortes, així com un cobert pels dies de pluja i un local social, entre altres propostes. Fruit de cinc tallers de participació previs i de totes les propostes veïnals, s’ha fet un mapa que reflecteix quines són les principals preocupacions dels habitants del barri. Aquest mapa situa les zones verdes i de silenci més a prop de les hortes, mentre que les zones de paviment més dur i amb contaminació acústica, s’acosten més a la rotonda del passeig d’Olot. Un dels punts més debatuts de la jornada va ser el trajecte exacte del vial que connectarà la nova rotonda i els quatre carrils de circulació que l’Ajuntament de Salt ha construït al vial del Mas Masó amb les hortes i que encara està per determinar. Entre les solucions possibles hi hauria crear un vial de dos carrils, fer el vial subterrani o aprofitar les vies ja existents.
Un altre dels punts importants de l’acte era crear una comissió de seguiment, elegida d’entre els mateixos veïns, per treballar conjuntament amb els tècnics encarregats de portar a terme la urbanització de la frontissa. Tot i així, al final de la jornada no es va concloure qui en formaria part i es va acordar estudiar les propostes dels veïns per decidir quina s’ajusta més a les necessitats del barri.
El 5 d’octubre es va marcar com a data clau per decidir el traçat definitiu del vial i les seves característiques, així com l’elecció dels membres que formaran part d’aquesta comissió.
El projecte d’ordenació de la frontissa de és un dels pioners a les comarques de Girona en la promoció de la participació ciutadana. Una cinquantena de veïns d’aquest barri han assistit als cinc tallers que des del mes de juliol s’han fet al Centre cívic de. La majoria dels participants coincideixen a destacar que l’experiència ha estat molt positiva i que és una iniciativa interessant que s’hauria d’aplicar més sovint. Tot i així, asseguren que s’ha de vigilar perquè fins que no hi hagi resultats definitius, res és del tot segur. [El Punt]