![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
EL PUNT > Tast de pregó amb polsim de germans, banyat amb arrels gironines autòctones, amanit amb fervor popular. Així es podria presentar el plat fort que suposarà que els tres germans Roca –Jordi, Josep i Joan– siguin els encarregats d’obrir -el dia 23 d’octubre- les Fires i Festes de Sant Narcís. L’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va voler ressaltar que l’elecció dels responsables del Celler de Can Roca com a pregoners s’ha fet tenint en compte que «amb el seu ofici projecten el nom de la nostra ciutat arreu del món».
En aquest sentit, l’alcaldessa també va voler destacar que malgrat l’èxit internacional i el renom mundial de la cuina que de manera harmònica combinen els tres germans cadascun des del seu àmbit, «mantenen el restaurant al mateix barri de tota la vida on hi havia el negoci familiar». Pagans va recordar la vinculació que mantenen els germans Roca amb l’Escola d’Hostaleria i no va passar per alt que aquest any la prestigiosa llista The World’s 50 Best Restaurants va situar el Celler de Can Roca com el cinquè millor restaurant del món, una classificació que encapçala El Bulli de Roses de Ferran Adrià. Les dues estrelles Michelin que té el restaurant d’aquests tres germans de Taialà avalen la trajectòria professional, i la renovació de l’establiment obre les portes a la consecució de la tercera estrella de la prestigiosa guia de restaurants per a l’establiment gironí.
L’elecció de Jordi, Joan i Josep Roca permetrà que, malgrat l’atapeïda agenda que solen tenir cadascun d’ells, coincideixin aquell dia per donar el tradicional tret de sortida a les Festes de Sant Narcís.
A més d’anunciar qui seran els pregoners de Girona, Pagans va presentar el cartell de Fires d’aquest any, que s’ha encarregat a l’artista Pep Admetlla, de de Ter. Un gran rostre vist des de l’òptica anatòmica capitalitza el cartell amb colors vius. Aquest bust sense pell està voltat d’una visió cosmològica, on una mena d’estels fan referència a elements característics de Girona, des de Josafat o el Tarlà, passant per la Copa, els apòstols, la Rambla, les lletres toves de Torres Monsó, la Devesa, Sant Fèlix o les veles, entre d’altres. Admetlla va convidar tots els ciutadans a fer cadascú la seva pròpia interpretació del cartell. Tot i això, l’artista va explicar la voluntat de mostrar que malgrat «la demografia complexa que forma la societat actual, tots som iguals sense comptar si són musulmans, asiàtics o d’on provinguin». Per això, l’artista gironí posa en relleu la seva voluntat de fer un cartell «reivindicatiu a favor de la igualtat». A la part superior del cartell hi ha la consigna en llatí Carpe diem, que vol dir aprofita el dia i que s’ha considerat tradicionalment com un clam a viure el moment i gaudir de tot el que t’envolta. Sense cap mena de dubte aquest és el comportament que assumeixen molts gironins cada vegada que arriben les Fires. En uns casos, entre els més petits, sol ser sinònim de gaudir de les atraccions de la Devesa o de les activitats infantils com ara les titelles, mentre que per als adolescents les Fires solen convertir-se en un moment de màxima activitat nocturna gràcies a la programació de les barraques de la Copa. Per la seva banda, pels adults Sant Narcís també és sinònim de gaudir de la ciutat al màxim, participant en les múltiples propostes i compartint amb els milers de visitants dies com el de Sant Narcís o Tots Sants. Aquest any les Fires es concentraran entre el 23 d’octubre i el diumenge 1 de novembre, dia de Tots Sants. [El Punt]