/Cultura
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 05 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.133 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Cultura > Arquitectura i urbanisme | 03·03·2010

El taller de la Marfà es convertirà en un museu sobre el patrimoni industrial: l’Ajuntament també ha recuperat dues turbines del segle XIX

Retalls de premsa |

EL PUNT > L’Ajuntament, amb la col·laboració del Consorci Alba-Ter, ha donat el tret de sortida a la fase inicial d’un projecte molt ambiciós: convertir l’antic taller de la fàbrica Marfà en un centre d’interpretació dotat d’un alt valor pedagògic que ajudarà a entendre el funcionament d’una fàbrica tèxtil que va marcar durant anys la vida i la història del barri de. El projecte, inclòs en el pla d’actuació per al salvament del patrimoni industrial de l’antiga fàbrica, inclourà la recuperació de dues turbines del segle XIX, fabricades per la casa gironina Planas i Flequer, que els tècnics han confirmat que encara poden funcionar.

Fa vuit anys que va deixar de funcionar, però la fàbrica tèxtil Marfà, documentada des del 1842, tornarà a reviure el seu passat. Un ambiciós projecte, emmarcat en el pla d’actuació per al salvament del patrimoni industrial de l’antiga fàbrica, ho farà realitat ben aviat. La tinenta d’alcalde de Cultura i Educació, Lluïsa Faxedas; el vice-president del Consorci Alba-Ter, Ponç Feliu, i Pere Freixas, director del Museu d’Història de la Ciutat, van presentar ahir a grans trets la fase inicial del projecte, amb què es té previst reconvertir el taller de la Marfà (un edifici annex i exterior) en un museu sobre el patrimoni industrial, dotat d’un centre d’interpretació –amb seu al mateix taller– que serveixi no només per entendre el passat de la fàbrica, sinó també per deixar testimoni d’una part destacada de la història del barri de.

Turbines que funcionen

Un dels primers passos, com es va anunciar ahir, serà el procés de netejar i restaurar dues turbines del segle XIX que s’han pogut recuperar –una tercera s’ha vist que era irrecuperable–, i que ahir els tècnics –entre ells, la persona que durant anys va fer-ne el manteniment– van confirmar que podran tornar a fer funcionar. De nom Francis i Fontaine, les dues turbines que servien alhora per subministrar l’electricitat que necessitava la fàbrica i fer funcionar les màquines de filatures, tenen el valor afegit d’haver estat fabricades per la casa gironina Planes i Flaquer.

Situades en el curs de la sèquia i a l’interior de l’edifici, són dues grans peces a les quals a principi dels setanta s’hi van instal·lar alternadors per a la producció pròpia d’energia elèctrica. Encara avui es conserva el primitiu sistema de regulació d’entrada d’aigua a les turbines, denominat bota perxa, consistent en uns cons de ferro als quals va adherit un anell de cuir que cobreix o no les pales del distribuïdor, quan els cons són accionats des de l’exterior. Aquest mecanisme també es pot contemplar en la turbina procedent de la central L’Aurora de Pedret, exposada actualment al Museu d’Història de la Ciutat.

Dins d’aquest procés de recuperació d’arqueologia industrial, també es procedirà, paral·lelament, a recuperar la gran quantitat d’objectes i maquinària que hi ha dins l’antic taller; «d’un gran valor pedagògic», com va assenyalar Pere Freixas. La intenció és de deixar-los in situ un cop restaurats. Així mateix, una de les intencions és poder traslladar alguna de les màquines i peces que hi ha actualment al Museu d’Història de la Ciutat a aquest centre museístic, que tindrà una entrada annexa al futur centre cultural de la Marfà.

Es preveu també que es creï un circuit de visita a l’entorn de la fàbrica fins al taller, d’observació de la sèquia i els mecanismes de control i aprofitament de l’aigua, tot podent veure el funcionament de les turbines. En el circuit es tindrà l’opció de visitar les hortes del Ter i el rentador, situat a pocs metres. [Jordi Camps i Linnell · El Punt]

Les turbines de La Marfà tornaran a girar: Girona recupera el patrimoni industrial de l’antiga fàbrica tèxtil per crear un centre d’interpretació de la història

DIARI DE GIRONA > Tres turbines del segle XIX, avui completament rovellades, tornaran a girar impulsades per la força de l’aigua de la sèquia per mostrar als ciutadans com, amb un sistema de corretges i engranatges, es transmetia el moviment fins a les màquines tèxtils de la fàbrica la Marfà i, a més a més, també es podia produir electricitat. En un futur, els visitants podran veure com les enormes rodes dentades recuperen el seu pesat moviment.

El programa municipal gironí de reconversió de l’antic patrimoni industrial a un nou ús cultural i pedagògic té en compte la creació d’un centre d’interpretació de la història del procés d’industrialització a la regió de Girona que girarà entorn d’aquestes tres turbines de la Marfà, fàbrica documentada des de l’any 1842.

La regidora de Cultura, Lluïsa Faxedas, el regidor Ponç Feliu (aquest en representació del Consordi Alba-Ter) i el director del Museu d’Història de Girona, Pere Freixas, van presentar ahir in situ el projecte, que es completarà amb el trasllat d’alguns elements del patrimoni industrial avui exposat a les sales del Barri Vell del Museu d’Història.

El centre d’interpretació del patrimoni industrial s’afegirà a altres serveis que acollirà l’antiga fàbrica, com una biblioteca, espais de centre cívic, bucs de fotografia o una sala polivalent. A la presentació també hi van participar alguns tècnics que antigament havien treballat en el manteniment d’aquestes turbines gegantesques, els quals van assegurar que no hi haurà cap problema perquè, malgrat el rovell i la pàtina de brutícia acumulats, «presenten un bon estat de conservació».

La velocitat de gir -les revolucions- de les turbines es controlava regulant el volum d’aigua subministrada per la sèquia. En un nivell submergit, el corrent d’aigua imprimia velocitat de gir a unes pales de ferro de grans dimensions. Aquest moviment rotatori era transmès amb politges, corretges i engranatges degudament greixats fins als telers de la sala de treball de la fàbrica, i també es podien aprofitar per fer rodar alternadors i produir corrent elèctrica, de manera que des del punt de vista energètic, la fàbrica podia ser autosuficient.

El projecte es posa en marxa amb una aportació inicial de 13.000 € a mitges entre l’Ajuntament i el Consorci Alba-Ter.

La indústria tèxtil va tenir un pes important a Girona i donava feina a milers de treballadors amb fàbriques com la Marfà, la Gasol, la Coma Cros o la Grober, que aprofitaven la força de les aigües del Ter. [Daniel Bonaventura · Diari de Girona]

Com passa el temps!

> La Marfà: dotze anys ens contemplen

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)