/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 07 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.136 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El Pont del Dimoni en el seu emplaçament original FOTO: CURBETEl Pont del Dimoni en el seu emplaçament original FOTO: CURBET
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 09·04·2010

El Pont del Dimoni de Santa Eugènia de Ter
El veí que ens uneix: El Dimoni

Oriol Ponsatí-Murlà |

La ciutat es transforma. Aquest és un imperatiu necessari i desitjable si volem que el nostre urbanisme faci un bon servei als gironins del segle XXI. Però aquesta transformació necessària no ha de ser mai traumàtica. La ciutat és un cos viu i complex, on conflueixen elements físics, arquitectònics i altres relacionats amb la història, els records, vivències i emocions dels seus habitants. En una ciutat viva, un arbre no és mai només un arbre. Ni un pont és només un pont. Per això és necessari i urgent recuperar el pont més carismàtic i antic de Girona: el de de Ter, obra de l’arquitecte Guillem de Granollers, mestre d’obres de Montfullà, realitzat l’any 1357.

El va unir durant segles les dues ribes del riu a l’alçada de la (mini) rotonda on actualment es troben el passeig d’Olot i el carrer Riu. L’obertura del passeig d’Olot va suposar-ne el desmuntatge l’any 1968, però 42 anys més tard, la memòria col·lectiva conserva ben viva la presència d’aquell pont, tot i que la nomenclatura oficial s’hagi cuidat de no deixar-ne ni rastre. Els ponts del (o del Diable) que trobem arreu dels Països Catalans ens parlen sempre de la màgia i la fascinació que suposava la construcció d’un pont sense columnes, amb un sol arc.

Avui, les pedres del pont descansen, numerades i ordenades, en un magatzem municipal no gaire lluny del seu emplaçament original. Però el continua ben present al barri, sobretot mitjançant el pont digital que representa el periòdic electrònic, dirigit pel propi El i editat per l’infatigable Manel Mesquita. Després d’una primera etapa editat en paper, des del 2003, eldimoni.com és l’altaveu des d’on els veïns de l’antic poble de de Ter continuen afirmant la seva personalitat pròpia dins d’una Girona que massa sovint menysté la història i la identitat dels nuclis que ha fagocitat.

Aquest mes de març ha fet 29 anys d’ençà que un acord del Ple Municipal de l’Ajuntament de Girona, presidit per l’actual Conseller Nadal, va acordar «consultar totes les associacions de veïns a fi de què proposessin un possible emplaçament dintre del sector, per a la reconstrucció del ». Han passat tres dècades i aquell acord, que no ha estat mai revocat, continua esperant la seva realització. Si realment ens creiem que la identitat col·lectiva d’una ciutat i dels seus barris es construeix a partir dels elements físics i simbòlics que ens aglutinen, no podem esperar més a recuperar aquest pont. Un pont amb la història, un pont entre generacions, entre barris, entre gironins nous i gironins de sempre. El continuarà burxant fins que la clau de volta d’aquell magistral arc únic torni al lloc que li pertoca. [La Vanguardia Girona]

Oriol Ponsatí-Murlà és veí del i columnista setmanal (div.) a La Vanguardia

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)