: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única
Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…
:: PERE FREIXAS i CAMPS (1981) > «Girona medieval: muralles i ponts»: «Contracte entre Pere Costa, conseller del Rei, els jurats de Girona i Guillem de Granollers, mestre d’obres de Montfullà, per a la construcció del Pont del Diable sobre la riera Güell. Girona, 1357.»
:: AGUSTíN PALAU BAQUERO (juny de 1964) > Proyecto de desviación y encauzamiento del río Güell a su paso por Gerona: «Para el f.c. de Olot se prevé un tramo metálico nuevo ya que el antiguo queda desplazado respecto del cauce aparte de tener una luz insuficiente. Junto al mismo se proyecta un puente para la calle futura que seguirá la línea del f.c.. Este puente tiene además la misión de sustituir al del Diablo, que será trasladado al río Galligans, en la parte antigua de la ciudad por su valor arqueológico.»
:: JAUME MARQUéS I CASANOVAS (Los Sitios, 10·03·1981) > Guillem Granollers, de Montfullà, fou el constructor del Pont del Dimoni, el 1357: «El dia 5 del mes de març [de 1981] a la sala d’actes de la Casa de Cultura de Girona va celebrar-se la presentació oficial de la tesi doctoral del prestigiós investigador gironí Pere Freixas, la qual ha obtingut del prestigiós i sever Tribunal la màxima qualificació de Summa cum laude. (…) A la seva amabilitat tinc la sort de poder comunicar avui als meus lectors el nom de l’arquitecte o del mestre que va fer el primer Pont del Diable i la data de la contracta establerta per a la seva construcció, notícia que també figurarà en el llibre del doctor Freixas quan sigui publicada la tesi sobre l’art gòtic a Girona, que molts esperem llegir amb il·lusió. Doncs bé, l’arquitecte o constructor fou Guillem Granollers, del poble de Montfullà i la data del contracte correspon a l’any 1357.»
:: AJUNTAMENT DE GIRONA (l’Ajuntament en ple, 11·03·1981) > S’acorda la reconstrucció del Pont del Dimoni: «(…) El Sr. Nadal continua dient que en aquest cas (…) voldria fer la proposta de consultar totes les Associacions de Veïns del sector Santa Eugènia, Sant Narcís, Can Gibert del Pla, etc., a fi de què proposessin un possible emplaçament dintre del sector, per a la reconstrucció del Pont del Dimoni. Es acordat de conformitat amb el suggeriment de l’Alcaldia.»
1982
:: NARCíS-JORDI ARAGó (Girona ara i sempre (una crònica), 1982) > «El Pla: de Santa Eugènia de Ter a Salt»: (…) tal com diu Josep Clara, «Santa Eugènia conforma un conjunt suburbà, enganxat a Girona i a Salt, presidit pel desordre urbanístic, el trànsit constant i l’abandó palès de molts carrers… La despersonalització del poble rural és un fet irreversible… Unes poques masies escampades parlen d’aquest passat agrícola vingut a menys. La de Can Ninetes, especialment, n’és una resta digna, singular, i per això mereixedora de ser agençada com una vertadera relíquia. També ho és, i cal donar-li un emplaçament digne, l’antic Pont del Dimoni…»
1985
:: RAMON ALBERCH i FUGUERAS (Punt·Diari, 09·03·1985) > «Tots els carrers de Girona»: «(…) El Pont del Dimoni: En opinió de Pere Freixas a L’art gòtic a Girona l’anomenat Pont del Dimoni fou constrüït vers l’any 1357 pel mestre d’obres de Montfullà Guillem de Granollers a instància dels Jurats de Girona, que volien restituir aquest pas damunt el riu Güell després que un aiguat se n’hagués endut el pont anterior. Aquest pont es trobava situat al final del carrer de la Mare de Déu de la Salut, just on ara s’aixeca l’ampli pas damunt el riu i que pertany al passeig d’Olot. Durant molts anys l’únic accés al barri de Sant Narcís per aquest sector s’havia de fer per l’esmentat pont, famós per la seva estretor, fins al punt que els escassos turismes que gosaven passar-hi hi deixaven sovint més d’una capa de pintura i se n’enduien més d’una ratllada. Era de pedra, amb una alta barana, i amb una sola volta per on lliscava l’aigua del Güell. A escassos metres el riu era creuat per la via del tren d’Olot, conformant ambdós passos una estampa tradicional del barri que a hores d’ara és totalment esborrada. El tren deixà de passar el 1969 i el pont fou numerat i desmuntat peça a peça a la primeria dels anys setanta, i dipositat al pati d’uns habitatges municipals on espera una destinació digna. Darrerament, hom parlava de reconstruir el pont tal com era abans a algun indret de l’exmunicipi de Santa Eugènia recuperant així una construcció remarcable sobretot per la seva senzillesa i harmonia de línies.»
:: MOISèS JORDI PINATELLA (Revista de Girona, núm. 257) > Santa Eugènia de Ter, reconstruint la identitat: «(…) Algunes de les seves reivindicacions històriques -la rehabilitació de l’antiga fàbrica Marfà com a centre cultural, la protecció de les Hortes de Santa Eugènia i la sèquia Monar, la creació de zones verdes a l’antiga reserva de l’N-II o la reconstrucció de l’antic Pont del Dimoni sobre el riu Güell- són ja una realitat o estan a punt de ser-ho. Assolir aquests objectius ha requerit una intensa tasca de treball intern, reunions interminables amb els responsables municipals i, en alguns casos, mobilitzacions ciutadanes en forma del ja clàssic Fem xi-barri.»
El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com