/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 05 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.134 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Cavalcada dels Patges Reials eugenials a Santa Eugènia de Ter FOTO: CARLES PALACIOCavalcada dels Patges Reials eugenials a Santa Eugènia de Ter FOTO: CARLES PALACIO
: : Opinió > L'equació humana :: Ramon Ballester | 06·01·2015

El paternalisme, la malaltia infantil dels poders públics

Ramon Ballester | Santa Eugènia del Ter

El que trobarà l’amable lector en aquest article és una paròdia d’un exemple més de com ens consideren els poders públics als ciutadans: uns pobres ximplets, incapaços de prendre cap decisió racional, als quals cal acotxar com si fossin uns nadons indefensos davant d’uns perills immensos davant dels quals només la gran saviesa dels nostres il·lustrats polítics ens poden salvar.

El text original (encara que sembli mentida, quan es llegeixen punts com el 5è o el 6è -per no parlar directament del 1r-, no l’he retocat)

El dia 5 de gener molts municipis de Catalunya celebren la tradicional cavalcada de Reis. Es tracta d’una de les celebracions amb més afluència de tot l’any, especialment de menors d’edat. Per aquesta raó, Protecció Civil de la Generalitat ha elaborat una sèrie de recomanacions per a la ciutadania i els organitzadors, amb la intenció de minimitzar els riscos, como podria ser una invasió de l’espai, enfilar-se sobre objectes de la via pública o una hipotètica saturació d’espais. En el següent recull, us oferim una llista amb 10 consells:

1. Si aneu amb nens és millor portar-los de la mà. Expliqueu-los bé quins són els riscos, què no poden fer i com han d’actuar si es perden. És important no enfilar-los damunt del mobiliari urbà perquè vegin millor les carrosses, és preferible que el pugeu a coll. Si trobeu un menor perdut, acompanyeu-lo a la policia o els equips de seguretat.

2. En cas que aneu amb un grup divers, acordeu un punt de referència fora de la zona on s’acumuli el públic per tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu. Les comunicacions mòbils poden fallar i per això aquesta mesura pot ser útil.

3. Localitzeu les sortides d’emergència més properes o les vies d’evacuació més factibles en cas que hi hagi un incident. Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions.

4. No empenyeu mai per accedir a una zona perquè podeu provocar una caiguda o allau. Si la zona està saturada o molt plena es millor buscar un altre punt on situar-se, doncs el recorregut de les cavalcades és llarg. Si teniu la sensació d’estar atrapats o sense sortida, busqueu una ubicació alternativa i mireu de mantenir la calma.

5. Tingueu en compte el calçat que porteu, que sigui adequat i que protegeixi bé, doncs els peus són una de les zones més vulnerables en actes massius.

6. Si el fred és intens, recordeu portar barret, bufanda o guants. L’espera al carrer pot ser llarga i per això cal protegir-se de les baixes temperatures, també amb roba còmode.

7. No pugeu a les baranes, reixes, contenidors o d’altres elements inestables perquè poder ser perillosos i provocar un accident.

8. Quedeu-vos sempre darrera de les tanques o de la senyalització de seguretat del pas de carrosses. No us acosteu ni intenteu pujar-hi. Tampoc baixeu mai a la via per agafar caramels que quedin a terra, doncs us podeu distreure del pas. Òbviament, tampoc creueu pel mig.

9. Porteu a sobre la documentació pertinent. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics és positiu preparar una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte. També cal estar pendent de la gent gran i de les persones amb impediments.

10. En cas de detectar alguna incidència, informeu immediatament el personal de seguretat i, si cal, truqueu el 112. No parleu ni feu senyals que puguin distreure’ls, tampoc als acompanyants a peu de les carrosses, ni als seus conductors, a excepció que es tracti d’un accident o emergència. Estigueu atents i feu cas de les seves indicacions.

El text modificat (per diverses mans molt malintencionades)

El dia 5 de gener molts municipis de Catalunya celebren la tradicional cavalcada de Reis. Es tracta d’una de les celebracions amb més afluència de tot l’any, especialment de menors d’edat. Per aquesta raó, Protecció Civil de la Generalitat ha elaborat una sèrie de recomanacions per a la ciutadania i els organitzadors, amb la intenció de minimitzar els riscos, como podria ser una invasió de l’espai, enfilar-se sobre objectes de la via pública o una hipotètica saturació d’espais. En el següent recull, us oferim una llista amb 10 consells:

1. Si aneu amb nens és millor deixar-los que vagin on vulguin, i no portar-los de la mà. Expliqueu-los bé que tenen drets, i que no se’ls pot traumatitzar imposant-los normes de convivència determinades per la troica comunitària i per la casta.

2. En cas que aneu amb un grup divers, acordeu fer un WhatsApp en una hora determinada. Com que les comunicacions mòbils són gestionades per empreses privades, no poden fallar mai.

3. Localitzeu les sortides d’emergència més properes o les vies d’evacuació més factibles en cas que hi hagi un incident. Si no n’hi ha, denuncieu l’alcalde al jutge de pau de la població. No servirà de res però us quedareu més tranquil.

4. Empenyeu la gent per accedir a una zona, perquè podeu provocar moments de diversió col·lectiva. Cal promoure l’esport d’aventura també a les ciutats.

5. Tingueu en compte el calçat que porteu, que sigui adequat i que protegeixi bé, doncs els peus són una de les zones més vulnerables en actes massius. Els culs també, sobretot si sou dones joves i teniu algú com en Salvador Sostres a prop.

6. Si el fred és intens, recordeu de deixar-vos a casa elements com barret, bufanda o guants. El nen Jesús no tenia cap d’aquests elements de protecció burgesos i bé que se’n va sortir.

7. Pugeu a les baranes, reixes, contenidors o d’altres elements inestables perquè poder ser perillosos i provocar moments d’emoció intensa (veure punt 4).

8. Passeu de les tanques o de la senyalització de seguretat del pas de carrosses. Intenteu pujar-hi, s’han fet amb els impostos que heu pagat (a no ser que sigueu un gran empresari, un banquer o un polític corrupte) (veure punt 1).

9. Porteu a sobre la documentació pertinent. Penseu que som a la regió Nord-est d’Espanya i que hi ha gent molt dolenta que vol separar-nos de la resta d’Espanya. Portant el vostre DNI actualitzat, us estalviareu problemes amb la Benemèrita dirigida pel gran pensador occidental Fernández-Díaz, que ens protegeix a tots dels elements provocadors i antisistema.

10. En cas de detectar alguna incidència, informeu immediatament al sometent o els bons nois dels Boixos, que ho resoldran en un periquete (que no periquito).

Ramon Ballester és veí de Santa Eugènia del Ter i professor del Departament d’Economia de la UdG

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)