![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i els fills del fotògraf Miquel Morillo, Marisa i Miquel, han presentat la donació del fons fotogràfic de Foto-Cine Morillo al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona. D’aquesta manera, la família Morillo ha fet donació d’unes 45.000 fotografies procedents dels establiments Foto-Cine Morillo que passaran a formar part del llegat fotogràfic de la ciutat, que es conserva al CRDI. Aquest fons ha estat generat per l’activitat professional de Miquel Morillo i la seva filla Marisa Morillo entre els anys 1956 i 2001.
“La Girona que ens posen a les mans es comença a acostar a la Girona dels nostres pares. Ens la sentim molt propera”, ha subratllat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha expressat el seu agraïment “per un acte de gran ciutadania” com el de la donació que ajuda a tenir “una visió audiovisual de la nostra història cada cop més completa”. “Gràcies a l’esforç de tots, el món ens mira i ens admira per aquest patrimoni audiovisual colossal que té la ciutat” ha subratllat l’alcalde. Per últim, Carles Puigdemont ha ressaltat també que la família Morillo “a més de concrear l’art de la fotografia, també ha difós la cultura fotogràfica i l’amor per la fotografia a molts gironins i gironines”.
Els fills de Miquel Morillo, Marisa i Miquel, per la seva banda, han manifestat l’agraïment a l’Ajuntament per a la catalogació i la preservació de les fotografies de la família que s’han donat al CRDI i ha expressat el desig de Miquel Morillo de donar el testimoni de la seva feina a la ciutat. El cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas, ha explicat que “aquest fons se sumarà a tota una sèrie de fons que ajuden a configurar el puzle de la dècada dels anys 40 i 50 a la ciutat”. “El fons Morillo contribueix amb el seu treball a aportar nova documentació que ajuda a entendre aquesta època”, ha conclòs.
El fons, que agrupa unes 45.000 fotografies, està format per unes 25.000 fotografies en rodet (135mm i 120mm) i unes 19.000 fotografies instal·lades en sobres fotogràfics (135mm i 120mm). La temàtica és diversa: festes populars, actes d’empreses privades, actes institucionals, visites d’autoritats, vistes de pobles, fires, locals comercials i fotografia de peritatge.
Miquel Morillo i Gallego va néixer a Ciudad Real el 1924, tot i que ja de ben petit va venir a viure a Girona. Morillo va començar la seva trajectòria professional com a fotògraf a principis de la dècada de 1950. L’any 1956 va obrir la primera botiga a Girona, situada al número 1 del carrer de les Hortes. Més endavant va obrir dues botigues més, una al número 22 del carrer Nou (1975) i una altra al carrer de la Creu (1994). Ja des d’un inici es va dedicar a la venda de material fotogràfic i al revelat de fotografies i, al mateix temps, oferia els seus serveis professionals com a fotògraf especialitzat en reportatges industrials i de casaments. Al llarg de la seva carrera Miquel Morillo també ha col·laborat en diferents diaris i revistes i ha rebut diverses distincions, com la insígnia d’or de l’Associació de Fotògrafs Professionals de la província de Girona l’any 1990. També va ser un dels impulsors de l’Escola Universitària de Fotografia, creada el 1994.