![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
El cicle El documental del mes, que té el Centre cívic de -Can Ninetes- com a una de les seus a Catalunya, torna el setembre amb la projecció d’Angry inuk (2016), que es tradueix com a «inuit enfadat», una producció audiovisual que té com a objectiu explicar com viuen aquesta comunitat de persones que habita el nord del Canadà, Alaska i Groenlàndia. Un dels focus d’atenció d’aquest treball és que els inuits xoquen contra una de les banderes dels grans grups ecologistes: la matança de foques.
Fins ara, l’estratègia propagandística d’aquests grups ha sensibilitzat l’opinió pública en contra d’aquesta pràctica. Tanmateix, aquest propòsit animalista va en contra de la forma de vida tradicional de la comunitat indígena. Així, Alethea Arnaquq-Baril, la directora del documental, ha decidit donar veu als inuits a fi que es defensessin dels prejudicis que han estat atiats per la seva forma de viure. La projecció d’Angry inuk, en versió original en anglès i inuktitut (idioma dels inuits), i amb subtítols en català, va ser programada el passat dijous 14 de setembre, a les 8 del vespre. Té una durada de 85 minuts i l’entrada era gratuïta.
Un altre dels punts d’interès de la citada producció audiovisual és que, per primera vegada, els inuits argumenten el què i perquè de les seves pràctiques en un context en què, segons el documental defensa, no han participat en els debats públics a causa de la seva manera de fer; però sí que ha anat creixent la controvèrsia a causa que certes pràctiques que van en contra dels actuals postulats ecologistes. I ara s’expliquen de la mà d’una directora que pertany, precisament, a aquesta comunitat i que basa el seu treball cap a aquesta cultura a fi de mantenir-la i reivindicar-la. Les noves generacions d’inuits aprofiten, per exemple, les xarxes socials per a presentar-se com a una societat no ancorada en el passat i que, com a grup, necessita una economia per a subsistir. Segons el documental, les campanyes dels ecologistes perjudiquen la comunitat. Alethea Arnaquq-Baril treballa en una productora amb seu a l’Àrtic canadenc.
Des de la seva estrena, Angry inuk ha rebut diferents guardons i ha participat en diferents festivals, com ara l’internacional de cinema de Canadà (2016) o la Berlinale (2017).
Aquest és el tràiler d’Angry inuk (1’47”)