|
La reconstrucció del pont del sobre el riu es va aprovar per unanimitat dels grups municipals al ple de la corporació gironina del 14 de setembre de 2010 (alcaldia Puigdemont); i anteriorment, ja ho havia estat també aprovada per unanimitat al ple de l’11 de març de 1981 (alcaldia Nadal), fa justament 37 anys.
Es tracta d’un element llegendari, arqueològic, històric, cultural, patrimonial, turístic (de futur) i llargament reivindicat per Santa Eugènia de Ter i el pla de Girona, amb el suport de la UNESCOGirona i altres entitats gironines; es preveu que les actuacions de rearmament tinguin una durada de nou mesos.
Dimarts -27 de març- van començar les obres de reconstrucció del pont del, a la plataforma del carrer/frontissa del Riu. La nova estructura funcionarà com a referent turístic/comercial i passera per a vianants sobre el riu que connectarà el carrer de la Riera Maçana (a tocar del Col·legi Groc), a, amb el carrer Mare de Déu dels Àngels i el carrer Pere Compte, al.
Les actuacions tenen com a objectiu recuperar un símbol d’identitat del pla de Girona (Santa Eugènia, Can Gibert del Pla, Sant Narcís…), llargament reivindicat pels veïns i veïnes, que es va desmuntar el 1968. “El pont del
Les obres, que tenen una durada prevista de nou mesos, afectaran el trànsit del tram del carrer/frontissa del Riu
El rearmament –un projecte de l’arquitecte Ramon Ripoll– s’ha plantejat arquitectònicament com a unió de tecnologia moderna, tecnologia tradicional i tecnologia medieval. L’objectiu és edificar el pont mitjançant la reconstrucció de dos arcs laterals fets amb estreps de formigó, les dovelles del s. XIV (1357) i la paret de maçoneria tradicional, mantenint la imatge original. També es reproduiran les mesures del vell pont: 13 metres de llum de l’arc, 8 metres d’alçada lliure sota l’arc i entre 3 i 3,7 metres d’amplada total.
Pel que fa a la tecnologia moderna, s’aprofitaran les eines que proporcionin les màximes prestacions amb els mínims mitjans com són la fonamentació de l’arc del pont de formigó armat, tirants per comprimir el centenar de dovelles de pedra originals, arc metàl·lic de reforç, mínims pòrtics estructurals a les passeres o la lleugeresa de paviments mixtos de fusta i ferro. Es procurarà que tots els elements, juntes i unions siguin tant visibles com sigui possible.
Per un altre costat, en relació amb la part més tradicional, les parets de maçoneria del pont s’aixecaran a través de la tradició constructiva local amb materials rierencs i morter de calç.
Per últim, es recuperaran les dovelles de carreus de pedra del s. XIV (1357) per tal que tornin a realitzar la seva funció original: formar un arc de pedra estructural. En aquest sentit totes les dovelles treballaran a compressió. De tot el conjunt de pedres que es conserven de l’antic pont del
L’accés al pont es farà a través de dues rampes que s’ubicaran en cadascun dels costat de la passera, a banda i banda del riu
El pont del
Què celebraven el passat divendres -22 de març-
aquests veïns i veïnes a El Sidral de l’eugenienc carrer de Baix?