![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Trobada de blocaires
He començat aquest apunt ràpid, pràcticament dret: ahir [4 de febrer] vaig arribar a casa i encara havia de sopar; i avui he hagut d’anar a Vic… i ha sortit més feina, com sempre [això és bo…] Bufa! Val més que m’hi posi d’una vegada:
Ahir [dimarts] vaig assistir (una mica tard, però val més això que res!) a la trobada de blocaires convocada per Francesc Canet (ERC) a. Vaig tenir el plaer de conèixer personalment algunes de les figures de la Girosfera: Narcís Sastre, Camil Ros, Dolors Bassa… així com gent no vinculada directament amb els blocs, com Manel Mesquita, d’eldimoni.com, a qui dedico aquest post degut a la poca estona que vàrem poder parlar ahir i la il·lusió que em feia veure’l. En tot cas, ara ja sabem com som, i això ja és un pas!
La veritat és que no hi vaig pas anar en clau massa política, jo. Quan vaig arribar ja hi havia Joan Puig, el mateix Francesc Canet i Miquel Bofill, d’ERC, i més tard va arribar l’Eduard Batlle (que, per cert, ha publicat una foto on hi surto, gairebé amagat… no es pot ser anònim!). També hi havia en Guillem Alsina (fill i pare!) i en Quim Curbet i Lluis Coromines, a més de Pau Canaleta, Marc Teixidor, Carles Ferrer i Josep M. Aguirre [m’oblido d’algú?]. No vam parlar massa de la Girosfera: això queda pel proper dia 22! (divendres!) [tot i que a eltarla.com diria que encara mantenen el dia 20… així que de moment espero confirmació :-D].
Si que es va parlar de l’autocensura (necessària vist des del punt de vista del partit, deien) dels blocs polítics; de la diferència dels blocs de campanya i dels blocs reals, del poc temps dels polítics per publicar informacions, i de la possibilitat de publicar-les des d’arreu, tot i que potser, pel sol fet de ser polítics, les hagin de pensar prèviament.
Va sortir també el tema de la democràcia digital: un pèl agosarat parlar-ne ara, ja que aquest tipus de plantejament canviaria els polítics per aparells que ens ajudéssin a votar en decisions que moltes vegades desconeixeríem totalment: el canvi que cal fer per integrar plenament la política en la societat és molt més difícil que el canvi tècnic per permetre’ns votar.
Un apunt interessant d’en Carles Ferrer: els blocs dels polítics necessiten més visibilitat. I, potser a diferència del què creu algú que es dedica al posicionament web (tot i que també és part de la meva feina, ep!), opino que aquesta visibilitat no només ha de ser a través de promocions a internet: una bona manera d’animar a la gent a utilitzar la xarxa seria explicar-los des d’altres canals on poden ampliar la informació [en cas que, superada l’autocensura, es publiqui informació addicional].
Crec que he fet un resum el més acurat que he pogut de l’estona que hi vaig ser. Em van agradar les aportacions de Manel Mesquita, dels més realistes des del començament. I després d’un breu silenci al presentar-me, vaig adonar-me que potser la resta de la gent havia explicat perquè hi havia anat, i jo no. Ho explicaré ara: crec que és necessari el debat entre blocaires, independentment de la seva sensibilitat política, tot i que els polítics n’han d’estar al cas, ja que també som persones, i votants, aquells qui utilitzem blocs; i també els podem ajudar en alguna cosa, siguin del partit que siguin, si amb això fem un favor a algú. I estaria bé que els polítics dialoguéssin per internet, però amb mesura: tampoc ens han de saturar. Però la informació, diuen, és poder. I els ciutadans també en volem una mica! [Miquel Serrabassa · Entre silencis…]
Primer pas blocaire d’ERC
Esquerra va ser anit [dimarts] el primer partit de les comarques gironines en convidar un grup de blocaires per analitzar el fenomen d’internet en la nova societat del coneixement. Va ser una intereacció real i no virtual, però producte del nou procés de comunicació que es pot generar entre la política i els internautes. Francesc Canet, Joan Puig i Miquel Bofill van escoltar la visió de blocaires com Quim Curbet (lúcid com sempre), Guillem Alsina, Pau Canaleta, Carles Ferrer, Narcís Sastre, Camil Ros, Dolors Bassa i les aportacions de Manel Mesquita, editor d’El de de Ter. Va ser una pluja d’idees que tanta falta fa a la política sobre la democràcia digital i com un polític pot apropar-se als seus seguidors i militants més enllà dels blocs puntuals de campanya. I un referent, com sempre, són les eleccions als Estats Units.
I la recomanació dels convidats va ser que si els blocs han de començar avui, com serà el cas d’una candidata, i ja han de morir el 8 de març «és que no tenen sentit». Idees, reflexions, opinions i un diàleg enriquidor provocat per la nova cultura informativa de la política. Un mèrit gestionat per Josep Maria Aguirre. [Eduard Batlle]
La Catosfera
Catalunya sempre ha volgut estar al capdavant. Quan es tracta d’innovar sempre ens hi apuntem, excepció feta de les sardanes, les granges de porcs i de la Sagrada Família, en què aleshores importa més la tradició, la butxaca i la religió, i no precisament per aquest ordre.
A Catalunya els blocaires ens hem inventat això de la Catosfera, una part de la Globosfera on els catalans fem volar coloms, ai no!, vull dir blogs.
Els blogs són una espècie de quaderns personals on cadascú explica el que vol o el que pot. Aquests blocs virtuals són com una mena de molles de pa que va deixant la cultura catalana per, en cas de desastre col·lectiu, poder tornar a reconstruir el recorregut complert d’una època a través dels que la van fer possible, o si més no dels que durant aquest temps ens vam passar la vida enganxats a l’ordinador.
Espero que aquesta experiència de la Catosfera sigui beneficiosa per a tots plegats i que no passi el mateix que amb la estratosfera, que ha acabat foradada pels extrems. [De paraula · Quim Curbet]
Les eleccions generals espanyoles són ben tocar. Convençuts de la necessitat d’entrar contacte amb un col·lectiu que representa d’una manera directa i franca, tant l’opinió pública com la publicada (la veu de la ciutadania, en definitiva), des d’ERC hem organitzat una trobada amb blocaires i empresaris de les noves tecnologies de les comarques gironines per a dilluns -4 de febrer-, a 2/4 de 9 del vespre, a la sala d’actes del Centre cívic (carretera de, 146). Aquesta manera espontània d’afrontar i expressar la visió subjectiva que cadascun tenim de la realitat que ens envolta, no únicament aquella estrictament política, és una eina clau en l’univers comunicatiu. Per això, hem pensat que conèixer els punts de vista i intercanviar opinions (de manera informal, distesa) amb representants d’aquest col·lectiu és fonamental per a desenvolupar una bona tasca al servei de la ciutadania des d’un càrrec públic electe. D’aquí la convocatòria que hem fixat per a aquest dilluns. Hi seran presents el diputat Joan Puig i el senador Miquel Bofill, dos dels polítics més prolífics de la Girosfera, i hi esteu totes i tots convidats!
[blocs.esquerra.cat/francesccanet ]
Francesc Canet és el cap de llista al Congrès dels Diputats per ERC