/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 08 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.137 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Ramon Ripoll, fotografiat a Santa Eugènia de Ter, a la rotonda del Pont del Dimoni, davant del Col·legi Groc, al costat del Güell FOTO: MEDIRRamon Ripoll, fotografiat a Santa Eugènia de Ter, a la rotonda del Pont del Dimoni, davant del Col·legi Groc, al costat del Güell FOTO: MEDIR
: : Històries > El Pont del Dimoni (1357-2018), protagonista: 661 anys | 29·06·2010

Ramon Ripoll (arquitecte i autor de la proposta):
«Rehabilitar el Pont del Dimoni resoldria problemes identitaris i de desarrelament»

Joel Medir |

Ramon Ripoll i Masferrer (la Cellera de Ter, 1958), és l’arquitecte que ha redactat el projecte de rehabilitació del de Girona, presentat per diverses associacions. Doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya i professor del departament d’Arquitectura i Enginyeria de la Construcció de la Universitat de Girona, Ripoll és director de la col·lecció Arquitectura tradicional, de Brau Edicions.

– Quan i com es va començar a involucrar en la reconstrucció del ?

– «Fa un any i mig, membres de l’Associació de Veïns m’ho van presentar com un problema, ja que volien la reconstrucció i l’Ajuntament els l’havia promès. Necessitaven un tècnic i vaig pensar que, com a persona que ha treballat els temes d’arquitectura i història, els podria ajudar.»

– Vostè dóna una justificació social a aquest projecte. Per què creu que l’arquitectura ha de tenir respostes a aquest tipus de problemes?

– «L’arquitectura, des del seu naixement, ha servit per resoldre problemes reals de les persones i de la societat. Aquí, a més a més, ens trobem amb un problema de desmonumentalització.»

– Què representa això?

– «La pèrdua d’un element identitari fonamental de de Ter que pot provocar problemes de desarrelament.»

– Una altra de les justificacions del projecte és el «llenguatge arquitectònic apropiat de reconstrucció del». Ens ho podria explicar?

– «El llenguatge arquitectònic ve condicionat per les cent quaranta peces numerades existents que daten del 1357 i la seva combinació amb elements nous que poden imitar els antics o que poden ser amb un llenguatge nou.»

– Un dels motius que vostè exposa és potenciar itineraris a Girona. Quins podrien ser?

– «Un pont només es justifica per l’existència d’un camí. En aquest cas, a banda de la proximitat a l’anterior ubicació, hem pensat que podria servir d’enllaç entre el carrer Riera Maçana i el carrer Mare de Déu dels Àngels.»

– El projecte, tanmateix, no acaba d’agradar a l’Ajuntament que, de moment, volia convocar un concurs d’idees que ha ajornat. Què en pensa?

– «Crec que s’hauria de continuar el procés engegat per l’Associació de Veïns pel valor social que ha tingut la implicació del barri en la defensa i promoció del i perquè n’ha demostrat la viabilitat; els plànols tenen un alt valor pedagògic que l’ha fet entenedor. El projecte continua obert a la creació d’un equip multidisciplinari d’especialistes que podria estar format per un arquitecte, un escultor i un historiador. També permet l’establiment d’un pla de control del seu desenvolupament i la seva discussió amb els representants polítics i socials sota el lideratge de l’Ajuntament de Girona.»

– Els ciutadans han de participar en decisions arquitectòniques o ho han de deixar pels experts?

– «Caldria una acció complementària entre els ciutadans i els experts, tenint clar cadascú el seu paper, ja que la massiva urbanització que s’ha produït en els últims cinquanta o setanta anys ha donat una resposta satisfactòria des d’un punt de vista arquitectònic i urbanístic, però no tant social. L’arquitectura ha perdut de vista que ha d’estar al servei dels ciutadans.» [El Punt · Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web elpunt.cat per Joel Medir, estudiant en pràctiques del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic]

Joel Medir i Hereu és veí de la, estudiant de periodisme i exalumne de l’IES

> text de la moció aprovada pel ple de l’Ajuntament del 14·09·2010 [pdf, clic aquí]

> avantprojecte: noupontdeldimoni-1357-2010 [pdf]

> justificacions: noupontdeldimoni-justificacions

> text de la moció presentada per les entitats el 17·05·2010 [pdf, clic aquí]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)