![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Els primers indicis de la presència de l’olivera hispalense fan referència als temps de la colonització romana. Tanmateix vam ser els àrabs els que promogueren el seu conreu sobretot a Al-Andalus. Per a molts dels pobles de la terra que la coneixen, l’olivera és l’arbre de la protecció, de l’alegria, de l’esperança, de la saviesa, de la riquesa i de l’acolliment.
És la calma després de la tempesta. Les persones podem trobar en aquest ésser mil·lenari pau, tranquil·litat i energia vital. L’oli, suc derivat d’aquest fruit, simbolitza les virtuts de l’ànima.
L’olivera i els seus fruits tenen un efecte estimulant de la gana i de les secrecions digestives així com reductor de l’apetit. És bona protectora de la circulació arterial, venosa i limfàtica. Facilita el funcionament del cor i de la tensió arterial, regula l’eliminació d’orina i la defecació. Promou el creixement, la cicatrització i alenteix l’envelliment.
Aporta molts de nutrients beneficiosos per al manteniment de la funció immunitària, la limitació de l’activitat tumoral i la regeneració del teixit nerviós. No oblidem que és una planta de gran profit, tant per a les persones que pateixen inflamació i dolor com per a les embarassades, el creixement, la menopausa, també per a les persones desnodrides i convalescents.
És molt rica en calories, en greixos monoinsaturats, poliinsaturats, lecitina, cefalina, en proteïnes, fibra, sals minerals (calci, potassi, ferro, fòsfor, brom , iode, sofre), vitamines (A, B, E, K), pigments (clorofil·la, carotens i antocians) i fitonutrients (fitoestrògens, oleuropeïnes, bioflavonoides, tanins, enzims, terpens i àcids).
És tan generosa l’olivera que podem aprofitar-ne les fulles, l’oliva, l’oli i, a més, podem preparar un exquisit paté.
En una paella es fa daurar 1 gra d’all amb oli d’oliva. Ja calent es posa l’all dins l’orella. Es pot mantenir dins l’orella tot un dia. Quan es refreda, es pot posar amb una bossa d’aigua calenta durant 30 minuts. Aquesta operació es pot repetir 3 o 4 vegades al dia.
Es prepara una maceració de 10 pebrots verds petits o 1 got de vi blanc per litre d’oli d’oliva durant 15 dies a sol i serena. Passat aquest temps, es poden fer fregues sobre les varius durant 5 o 10 minuts, 2 o 3 vegades al dia.
Es prepara una maceració de 10 flors de calèndula per 1/2 litre d’oli d’oliva durant 15 dies a sol i serena. Es fa un massatge suau al pit, dues vegades cada dia, alternant amb crema de cacau.
Es prepara 1/2 got amb aigua tèbia i s’hi afegeixen 5 gotes d’oli d’oliva. Es fan glopejos de 5 minuts, 2 o 3 vegades al dia, durant el temps que calgui.
Es prepara 1 clara d’ou, 3 cullerades d’oli d’oliva, el suc de 1/2 llimona, 3 cullerades de iogurt. Es barreja, remena i aplica durant 20 minuts sobre la cara. Es neteja després amb una mica d’aigua.
Es posa en un platet 1 raig d’oli d’oliva i 3 gotes d’aigua. Es barreja i remena amb una forquilla fins a arribar a punt de neu. S’aplica la solució sobre la zona irritada. De gran utilitat en persones grans, enllitades i en petits.
Es preparen 4 parts d’oli d’oliva, 1 part de cera d’abella, 7 fulles d’àloe pelat, 7 fulles de plantatge i 7 granes de civada. S’escalfa l’oli i la cera al bany Maria. En el moment en què la cera es desfà, s’hi afegeixen els altres ingredients. No cal que l’oli bulli. Es tanca el foc i es deixa refredar remenant. Es filtra i es guarda. La caducitat és d’1 any. S’aplica sobre la zona del dolor o sobre la zona pectoral, embolicada amb un teixit de cotó, de lli o de llana prima.
Es fa una cocció de 6 fulles d’olivera en 150 cc (1 tassa de cafè) durant 5 minuts. Se’n poden prendre 2 o 3 tasses al dia durant 3 o 6 mesos per orinar, per protegir el cor, el cervell i la tensió arterial.
Es poden posar 40 fulles d’olivera en 1 litre d’esperit de vi de 50º, tapar-ho i deixar-ho a sol i serena durant 20 dies. Les persones esgotades, tant físicament com mentalment, es poden prendre de 3 a 6 gotes d’aquesta preparació alcohòlica 2 o 3 vegades al dia.
Xavier Uriarte Llorente és metge, membre de la Lliga per a la Llibertat de Vacunació (LLV),
autor de diversos llibres i col·laborador en les activitats culturals de