|
Sis vaixells han sortit de ports d’Irlanda, Suècia, Grècia i Turquia amb proa al port de la ciutat de Gaza, als territoris ocupats de Palestina. Ancorats al bell mig de la Mediterrània, els vaixells Al Samud, Al Haya, Insami Yardin Kadafi, Mavi Marmara i 8.000 esperen en algun lloc entre Xipre i Grècia l’arribada del Rachell Corrie, un vaixell de càrrega procedent d’Irlanda que ha hagut de retardar la sortida per una avaria estranya. El vaixell porta el nom de l’activista nord-americana que va morir esclafada per una excavadora de l’exèrcit israelià quan intentava impedir l’enderrocament d’una casa palestina a la ciutat de Rafah.
Els dos vaixells que havien de sortir del port del Pireu, a Grècia, també van salpar amb retard. En aquest cas, per problemes burocràtics que se sospita que eren resultat de les pressions de la diplomàcia israeliana sobre el govern grec.
El vaixell turc Mavi Marvara, amb més de 500 passatgers, entre els quals hi ha les dues diputades alemanyes Inge Hoeger i Ainette Groth de Die Linke, va sortir del port d’Antalya i va anar a recollir set parlamentaris grecs i xipriotes, que van tenir problemes amb la policia, que els barrava el pas per embarcar. Un cop més, les pressions d’Israel impedien que els parlamentaris fessin efectiu el dret a la lliure circulació. Finalment van sortir amb el Challenger I del port turcoxipriota de Formogossa, encara sota embargament internacional de l’ONU, en direcció al punt de trobada amb el Mavi Marmara. Unes 800 persones de més de 30 països, entre les quals hi ha ciutadans i activistes dels EUA, l’Estat francès, Alemanya, el Regne Unit, Irlanda, Israel, Turquia, Espanya i Catalunya (la vigatana Laura Arau), amb més de 10.000 tones d’ajuda humanitària, es proposen trencar el bloqueig per mar de la Franja de Gaza. Amb aquest acte es vol demostrar que es pot forçar l’estat d’Israel a complir les lleis internacionals i obligar-lo a entregar l’ajuda internacional per alleujar el sofriment de la població palestina, que empitjora cada dia, especialment d’ençà dels bombardejos sobre la població civil del gener del 2009. Aquest territori de 335 quilòmetres quadrats és víctima d’un embargament total des del juny del 2006, quan Hamas va guanyar les eleccions palestines. El mes d’agost del 2008 el vaixell Free Gaza va trencar per primera vegada en 41 anys el bloqueig que la marina israeliana imposa als palestins de Gaza, i va arribar a atracar al port de la ciutat palestina.
D’altra banda, en un d’aquests intents de trencar el bloqueig per mar, el 30 de juny del 2009 l’Spirit, un vaixell de l’organització nord-americana Free Gaza, va ser interceptat per les patrulleres israelianes, que el van obligar a girar cua. Cal recordar que l’abordatge de vaixells més enllà de les dotze milles marines, on normalment s’acaben les aigües jurisdiccionals de la majoria de països, és considerat un acte de pirateria contrari a les lleis internacionals. Segons fonts de les organitzacions que han organitzat l’anomenada Flota de la Llibertat, esperen arribar al port de Gaza avui al vespre. Malgrat tot, és pràcticament impossible de predir la reacció de l’armada israeliana. De fet, ja fa dies que l’exèrcit israelià ha amenaçat d’abordar les embarcacions i conduir-les al port israelià d’Ashdod, on sembla que ja té preparat un campament militar per retenir-hi 800 persones. A Israel és un fet habitual la detenció i deportació d’activistes per la pau, o simplement se’ls nega l’entrada, com va passar amb el politòleg Noam Chomski, jueu nord-americà, a la frontera de Jordània. [El Punt]
Text d’Isidre Pallàs en El Punt. Pallàs és corresponsal d’eldimoni.com