/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 04 abril de 2025 | 3a Època | Edició núm. 16.133 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El pas estret de la carretera de Santa Eugènia, on era el Plat a Plat FOTO: AJ. GIRONA. CRDIEl pas estret de la carretera de Santa Eugènia, on era el Plat a Plat FOTO: AJ. GIRONA. CRDI
: : Opinió > Més que galeries :: Manel Mesquita | 12·11·2017

“Dia 19 maig del any 1752”

Manel Mesquita | Carrer de Baix, 22 | Barri vell de Santa Eugènia de Ter
La pedra de 1752, pobreta, s'està esborrant pel pas de la història i els neumàtics FOTO: JAUME PRAT

La pedra, pobreta, s’està esborrant pel pas de la història i els neumàtics FOTO: J. PRAT

Era un divendres. Aquesta primavera ha complert 265 anys. I està feta una pedra. Nummulítica, però pedra a la fi. Fixeu-vos amb les de la catedral com aguanten. La nostra té una mida considerable. Gairebé dos metres i mig de llargària per més de mig metre d’ample. És humil, com el seu entorn, això sí. Fa de vorera de l’encantador carrer de Baix, davant del núm. 22. A l’antic barri vell de l’antic municipi de de Ter. Entre la sèquia i la masia de, a tocar dels habitatges del que havia estat la colònia dels treballadors de la fàbrica tèxtil de la Marfà. Ara com ara, l’únic que es pot aventurar és el cognom dels propietaris originals: Vilar. El dos noms propis que hi consten: “Quirch” (Quirze?) i “Jauma” (sic). I la concreció de la data: “Dia 19 maig del any 1752” (tal qual). Aquestes dues línies de text gravat a la pedra (llinda?, llosa?, làpida?, esgraó?) emmarquen una creu central que, pobreta, s’està esborrant pel pas de la història i els neumàtics.

Feu-li una visita (teniu una estació de la girocleta allà mateix i la parada del bus urbà a tocar, a la plaça del poble), us ho agrairà. I coneixereu un entorn màgic que ens trasllada a altres temps. Sense necessitat de retardar més els rellotges. Encara és visible on era el pou del carrer de Baix, fins i tot.

Els veïns, la clau de volta

Va ser Xavier Martínez Soler qui va fer evident aquest patrimoni eugenienc; va ser Núria Nogareda Cuixart qui va recollir el testimoni i –sense oblidar la recuperació del vell taller de la Marfà a punt de caure– va difondre el valor d’aquesta troballa de 1752; va ser Jaume Prat Pons, l’eugenial historiador d’espardenya fill del veïnat de Salt i treballador a, qui va començar a fer bullir la sopa de pedres; ha estat Pau Mesquita qui remenant remenant -entre altres coses- indica: “A, hi havia almenys un Raimon Vila (Vilà o Vilar segons documents) que es veu el 1723; un Benet Vilar, masover del mas Font, que es va casar al poble de el 1746 amb Margarida Soler de Sarrià, apareix en dues peticions a la parròquia, 1742 i 1774, i una Margarida Vilar i Soler, filla de l’esmentat matrimoni, el 1778. A Jaume Vilar [Armengol], tan sols el trobes en cadastres i padrons de la ciutat de Girona, en un context temporal correcte, això sí, però aquest com a treballador que vivia entre el pla i la ciutat de Girona. Està esmentat en almenys quatre ocasions a partir de 1720, en una dient que vivia al carrer Albereda; fins que, justament el 1752, el padró el troba absent.”

Es busca informació sobre aquesta possible família del pla de Girona, de de Ter o més enllà. En estan preocupats pels Vilar.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)