![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
Acaba d’entrar a màquines (feia temps que volia començar una Galeria amb aquesta frase)… Doncs això: acaba d’entrar a màquines –a la impremta Palahí– un nou llibre que ens parla de trenta anys de la història de l’actual barri de de Girona, Escola de Ter 1949-1981. Recull de vivències d’en Juan Romero Garganta.
Els pobles dignes ho són perquè al llarg de la seva existència l’atzar s’ha confabulat a favor dels seus veïns i veïnes. A de Ter, aquest fet “casual” s’ha vist concretat en diverses ocasions al llarg de la mil·lenària història d’aquest llogaret del pla de Girona. El domus (l’església) de ja és citat el 3 de novembre de 988 en el llegat d’Ermengardis al monestir de Sant Pere de Galligants… Les referències documentals –en els segles XIII-XIV– a del Pla, Santa Eugènia en el Pla, Santa Eugènia sobre l’Horta de Girona (Sancta Eugenia de supra Hortam Gerunde, de 1362) o –més recentment– a, Pla de Ter (de 1936-39) o de Ter, ens demostren que venim de lluny.
En aquest camí, persones com Juan Romero (el senyor Romero) i Josefa Garganta (la senyoreta Pepita) ocupen un tram importantíssim d’aquest trajecte, el que va des del 1949 fins al 1981, en què han deixat la seva indissoluble petja: tota una vida a l’Escola de –el nostre Col·legi Groc, que aquest curs ha fet 75 anys (des de 1939), a tocar del pont del i del carrilet d’Olot– fent de mestres (i de veïns, ep!) amb la matèria primera més valuosa que tota comunitat que es preui té l’obligació de vetllar: les nostres nenes i nens, el nostre futur col·lectiu.
En aquest llibre –editat amb el suport del ST d’Ensenyament, la Diputació, l’Ajuntament de Girona, l’Escola, la Mancomunitat·Can Gibert i l’AV de Ter– magníficament treballat per Juan Ramón Romero Garganta (fill dels mestres i mestre) i M. Dolors Ponce Abadal (mestra, també), reconeixem qui érem i qui som; recuperem mil imatges d’aquest tram, dur i esperançador alhora, del passat segle XX; fem un exercici de memòria il·lustrada i il·lustre que ens permet homenatjar la família Romero Garganta i –amb ells– tots els veïns de, la, Sant Narcís i del Pla que ja fos com a pares, avis, alumnes, col·laboradors de l’escola, van créixer, van aprendre, van conviure amb el Sr. Romero i la Srta. Pepita.
El llibre es va presentar per primera vegada el passat 9 de setembre de 2015, a, en el marc de la Festa Major de de Ter, que aquest any ha tingut com a pregoner el fill del veïnat de la, Josep Maria Soler i Canals, l’eugenial Abat de Montserrat.