/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 26 desembre de 2024 | 3a Època | Edició núm. 16.034 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Paulo Freire > Pla Educació i Convivència Sta. Eugènia·St. Narcís | 08·11·2012

SOS educació a Santa Eugènia·Can Gibert

Coordinadora d'AMPAs Santa Eugènia·Sant Narcís |

El curs ha començat i la Coordinadora d’AMPAs hem valorat com estan afectant les retallades a les nostres escoles i als nostres projectes educatius, i quins aspectes educatius s’estan posant en risc:

1. Retallades de professorat

Cada escola d’infantil i primària del nostre barri ha perdut un mestre i mig aquest curs respecte el curs passat (que ja se’n havien perdut a causa d’haver tret la sisena hora).

A l’institut, la reducció de professorat respecte el curs passat, ha estat de tres professors/es.

A les escoles bressol també s’ha reduït el nombre de personal de suport, passant d’un suport cada tres aules enlloc de dos com era fins ara.

2. Menys hores per tractament de la diversitat i projectes específics

Tot i que el professorat ha ampliat el nombre d’hores lectives, la reducció de professorat afecta a: menys nombre d’hores per fer tractaments de la diversitat, menys desdoblaments, menys atencions personalitzades.

La reducció de professorat també afecta a projectes específics com la reducció de professorat en el alguna aula d’acollida, de professorat especialista d’anglès en una altra, o d’hores de professorat per dur a terme els projectes d’audiovisuals, música o esports.

Alhora el retard en posar substituts en cas de baixa (10 dies lectius o el que és el mateix dues setmanes) fa que diferent professorat hagi de deixar de tant en tant les seves tasques d’especialitat per cobrir companys/es que cal substituir (aula d’acollida, educació especial…).

3. Més dificultat per fer sortides escolars

A les reunions d’inici de curs, es va explicar que a part dels recursos econòmics, l’ajustament de plantilles dificulta la realització de sortides escolars. Legalment no en hi ha prou amb sortir amb el professorat tutor i per tant cal sortir amb professorat de deixa altres alumnes sense fer classe.

4. Més impediments en la relació família escola

També en alguns centres les tutores van posar de relleu que no podien oferir una hora setmanal d’atenció a les famílies ja que no l’havien pogut quadrar en l’horari. Dependrà de la bona voluntat del professorat tutor i de les famílies.

5. Dificultats per mantenir els menjadors escolars

Com és conegut el Departament d’Ensenyament està endarrerint molt el pagament de les beques de menjador. Aquest endarreriment el suporten les AMPAs o les empreses que tenen contractades per fer el servei de menjador. A l’inici de curs el Consell Comarcal del Gironès havia pagat a les nostres escoles les beques de novembre del curs passat. Ara, al mes d’octubre, ha pagat fins el mes de març, per tant encara deu un terç de les beques del curs passat. I comença a deure les beques d’aquest curs.

Juntament amb aquesta situació insostenible del retard del cobrament de les beques, s’hi afegeix la reducció accelerada de comensals a les escoles. Degut a la crisi i a la reducció de beques el nombre de nens i nenes que es queden a menjador hagi disminuït en més del 50% en dos cursos.

Tot plegat fa que veiem perillar el manteniment dels menjadors escolars de les nostres escoles, en un moment que garantir la salut alimentària bàsica dels nostres infants és més necessària que mai.

6. Reducció d’inscrits a les activitats extraescolars.

Així mateix també hem experimentat un descens important d’inscrits a les activitats extraescolars, de l’ordre d’un 50% en el conjunt d’activitats que oferim, tot i que s’ha pogut habilitar un petit programa de beques a partir d’algun romanent del Pla Educació i Convivència (PEiC) Santa Eugènia·Sant Narcís. Les activitats proposades són principalment de caire esportiu i de suport a l’estudi que destaquen no tant pel valor en elles mateixes sinó per la promoció de la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.

7. Els tallers d’estudi, desassistits

Després de 15 cursos oferint tallers d’estudi pels nois i noies que estudien primària a les nostres escoles, aquest curs encara no els hem pogut desenvolupar. Un deute de 5000 € de la Generalitat amb les escoles i aquestes amb l’empresa que els gestionava impedeix que aquest any hagin començat aquests tallers. Amb tot les AMPAs, com hem proposat fa temps, creiem que hi ha fórmules alternatives de realitzar aquests tallers i no encara no s’ha mogut res.

8. Pressupost zero pel Pla Educatiu d’Entorn i paràlisi del PEiC

Tal com va anunciar el Departament d’Ensenyament aquest curs no aportarà cap quantitat econòmica als Plans Educatius d’Entorns. De tota manera aquests no eren els únics ingressos que tenia el PEiC, també n’hi havia d’altres departaments i del propi ajuntament, que no s’han concretat encara. En temps de crisi és més necessari que mai marcar prioritats i incentivar el treball conjunt per fer front als reptes i en canvi el PEiC està més aturat que mai.

Tampoc s’ha rebut cap partida del Pla Català de l’Esport que permetia realitzar i becar diverses activitats esportives en l’àmbit escolar. D’una manera especial afecta a l’institut que ha vist retallades totes les activitats esportives que es realitzaven algunes tardes a la setmana a l’institut amb joves dinamitzadors i facilitava una important participació de joves i alhora permetia una cohesió de grup entre els adolescents del centre.

9. Importants dificultats de les famílies per fer front a les despeses d’escolarització de llibres, material escolar i quotes

Aquest inici de curs, hem constatat novament l’augment de famílies amb dificultats per fer front a les despeses d’escolarització, principalment de llibres de text i de material escolar, com també en l’increment de les quotes de les escoles bressol. Per altra banda els plans de socialització de llibres que havíem promogut les AMPAs en col·laboració amb les escoles portes dos cursos aturats.

Davant d’aquestes situacions que hem enumerat, i d’altres que podríem afegir, la Coordinadora d’AMPAs de·Can Gibert-Sant Narcís, volem manifestar

a. Qualitat educativa. A partir del que hem vist i constatat podem afirmar que les retallades SI que afecten a la qualitat educativa dels nostres fills i filles.

b. Desigualtats educatives. La preocupació i temor que les desigualtats educatives de les nostres escoles s’incrementin de forma accelerada, després d’una trajectòria dels darrers anys de lluitar i aconseguir reduir aquestes desigualtats, amb el treball compartit.

c. Relació família-escola. La crisi pot estar afectant a la relació entre les famílies i l’escola. L’administració educativa ha de garantir sempre, i en temps de crisi més que mai, que la coordinació escola-família i famílies sigui la més eficaç possible i no depengui només de la bona voluntat dels i de les mestres.

d. Tallers d’Estudi. Les AMPAs del sector creiem fonamental el suport a l’estudi dels nostres fills i filles. Per això continuarem treballant per a que aquest curs es puguin desenvolupar Tallers d’Estudi per a aquells nois i noies que ho necessitin amb el format més convenient i sostenible.

e. Dificultats econòmiques per cobrir l’escolarització. Davant la situació de manca d’ingressos d’un nombre significatiu de famílies i la reducció important d’ajuts i beques, és del tot necessari continuar proclamant la igualtat d’oportunitats per a tots els infants. I reclamar els ajuts necessaris i establir les estratègies convenients per a que les dificultats econòmiques, per exemple en llibres de text i material escolar, no siguin més motiu de segregació.

f. Menjadors escolars. La viabilitat dels nostres menjadors escolars està qüestionada pel doble ofeg de l’endeutament causat pel retard de cobrament dels ajuts de menjador i per la pèrdua de comensals. Cal fixar d’una vegada un calendari definitiu de cobrament de les beques de menjador i establir els mecanismes oportuns per garantir el manteniment del servei de menjador de les nostres escoles tant a nivell català com a nivell de ciutat.

g. Voluntat de col·laboració i participació. Com hem fet sempre les AMPAs oferim la nostra col·laboració per fer front als reptes que tenim plantejats i que afecten directament als nostres fills i filles. Segurament caldrà canviar objectius, dinàmiques, estratègies respecte el que veníem fent fins ara. Però també és cert que no trobem massa interlocutors ni espais on continuar treballant per l’equitat educativa i la cohesió social dels nostres barris, com ha estat fins ara, per exemple, el PEiC.

Coordinadora d’AMPAs de·Sant Narcís (AMPA Escola, AMPA Escola Dalmau Carles, AMPA Escola Mare de Déu del Mont, AMPA Escola Montfalgars, AMPA Institut, AMPA Llar Infantil El Tarlà), integrada dins de la Mancomunitat·Can Gibert

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)